Opasno zagađenje vazduha u Sarajevu
08.12.2019 Beograd

Opasno zagađenje vazduha u Sarajevu

Opasno zagađenje vazduha u Sarajevu Foto: Beta / AP / Eldar Emric
Sarajevske vlasti saopštile su da je zagađenje vazduha u tom gradu dostiglo opasne nivoe prethodnih dana, zbog čega je zabranjen saobraćaj teretnih vozila i otkazani su svi događaji na otvorenom, a građani upozoreni da ne izlaze napolje.

 

Nadležni su takođe smanjili jačinu grejanja u zgradama koje imaju kotlarnice na ugalj i zabranili izgradnju koja stvara prašinu.

Mere je ove nedelje uvela vlada sarajevskog kantona, koja je danas saopštila da su tokom prethodna tri dana vrednosti štetnih čestica PM10 u vazduhu bile najmanje dva puta, a nekad i pet puta veće od 50 mikrograma po kubnom metru, što je dozvoljena granica u Evropskoj uniji.

Sarajevo, grad u dolini okružen visokim planinama, tradicionalno ima problema s visokim koncentracijama magle, smoga i prašine.

Situacija se dodatno pogoršala u prethodnih 10 godina zbog povećanja broja visokih zgrada koje blokiraju protok vazduha, korišćenja starih vozila i povećane upotrebe uglja za grejanje u gradu.

Prema nedavnom izveštaju Programa UN za životnu sredinu, građani Sarajeva izloženi su nekim od najviših koncentracija zagađenosti vazduha u Evropi, a očekivano trajanje životnog veka u Bosni i Hercegovini smanjeno je za 1,3 godine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja