08.11.2018 Skoplje

Odbor parlamenta Makedonije podržao nacrt amandmana za promenu imena države

Odbor parlamenta Makedonije podržao nacrt amandmana za promenu imena države Foto: pixabay
Odbor makedonskog parlmenta za ustavna pitanja danas je većinom glasova usvojio nacrt amandmana koji predviđa da se naziv države Republika Makedonija u Ustavu zameni nazivom Republika Severna Makedonija.

Taj prvi, od četiri amadmana na Ustav Makedonije, koje je predložila makedonska vlada u skladu sa dogovorom sa Grčkom o rešavanju spora oko imena Makedonije, usvojen je nakon drugog dana rasprave. 

Za nacrt amadmana kojim se ime države Makedonije menja u Severna Makedonija glasalo je 10 članova ustavnog odbora, a pet je bilo protiv.

Nakon što je Odbor podržao prvi nacrt amadmana, predsednik parlementa koji je i predsednik tog tela Talat Džaferi je otvorio raspravu o nacrtu amandmana koji se odnosi na promene u preambuli Ustava Makedonije.

Preostala dva nacrta amadmana na Ustav Makedonije bave se utvrđivanjem makedonskog nacionalnog identiteta i državnosti i odnosom prema Makedoncima u inostranstvu.

Tim nacrtom amandmana se predviđa da se u delu u kojem se spominje Asnom, koji je element državnosti Makedonije, odluke Asnoma zamene proglasom kako bi se izbeglo spominjanje poziva Makedoncima u Grčkoj i Bugarskoj na ujedinjenje, kao i da, kao konstitutivni element, bude unesen Ohridski dogovor kojim je rešen unutrašnji sukob 2001. 

Sednica Odbora, na kojoj se razmatraju četiri ustavna amandmana koje je predložila Vlada, može da traje najviše 12 radnih dana, odnosno po tri dana za svaki amandman.

Predsednik Sobranja Talat Džaferi je za 1. decembar zakazao plenarnu sednicu na kojoj će poslanici glasati o amandmanima, o kojima prethodno treba da se izjasni i Zakonodavno-pravni odbor.

Za takozvano utvrđivanje nacrta amandmana u parlamentu, drugu fazu postupka ustavnih izmena, potrebna je natpolovična većina od 61 poslanika, dok će u trećoj fazi, za usvajanje ustavnih amandmana, ponovo biti potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika, kao što je bilo potrebno i za nedavnu odluku da taj postupak počne.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side