Nova predsednica EK: Stojim uz zemlje Zapadnog Balkana koje su blokirane na evropskom putu
20.11.2019 Zagreb

Nova predsednica EK: Stojim uz zemlje Zapadnog Balkana koje su blokirane na evropskom putu

Nova predsednica EK: Stojim uz zemlje Zapadnog Balkana koje su blokirane na evropskom putu Foto: Beta, AP
Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Zagrebu da stoji uz zemlje Zapadnog Balkana, koje je na evropskom putu nedavno blokirala Francuska.


"Delimo isti kontinent, istoriju, kulturu i u istoj smo političkoj porodici. Uveravam vas da stojimo uz vas, nezavisno od svih procesa. Stojimo uz vas i želimo da nam budete što bliže", rekla je Ursula fon der Lajen na kongresu Evropske narodne partije (EPP) u Zagrebu, prenela je agencija Hina.

Ona je podržala i ulazak Hrvatske u šengenski prostor, rekavši da "snažno veruje" da Hrvatska pripada tom prostoru.

Buduća šefica EK poručila je takođe da neće dopustiti nacionalistima i populistima, koji, kako je rekla, žele da izazovu podele i unište EU, da unište evropski način života.

Taj naziv, kako podseća Hina, nedavno je izazvao kritike, posebno evropskih liberala i zelenih koji smatraju da previše asocira na zaštitu Evrope od ilegalnih migranata.

Na Kongresu EPP govorila je i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je upozorila na važnost proširenja EU na jugoistok Evrope. Ona je ocenila da EU treba da reaguje brzo i da pokaže "posvećenost budućnosti naših suseda, jer će u suprotnom neko drugi to učiniti i evropski projekat neće biti dovršen".

"Stratešku prazninu, vakuum stvoren zbog neizvesne evroatlantske budućnosti i sporog provođenja potrebnih reformi, postupno popunjavaju treće strane koje možda imaju drugačije planove za ovaj deo našeg kontinenta", rekla je hrvatska predsednica u delu skupa posvećenog proširenju EU.

Ona je ocenila da EU ne sme da zaboravi hrvatske susede, koji su, kako je rekla, ključni za stabilnost i bezbednost EU.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side