23.05.2018 | 14:32h ► 15:32h Skoplje

Nikola Gruevski osuđen na dve godine zatvora zbog afere mercedes

Nikola Gruevski osuđen na dve godine zatvora zbog afere mercedes Foto: prtscr ytb
Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski osuđen je danas na dve godine godina zatvora zbog nezakonite nabavke luksuznog blindiranog "mercedesa".


To je prva presuda protiv Gruevskog u ukupno pet procesa koje pred krivičnim sudom u Skoplju vodi Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore.

Gruevski, koji nije prisustvovao izricanju presude, osuđen je za krivično delo "primanje nagrade za prtivzakonit uticaj", jer je podsticao Ministarstvo unutrašnjih poslova, protivzakonito nabavi "mercedes" koji bi lično koristio.

O nabavci luksuznog automobila saznalo se 2015. kada je tadašnja opozicija objavila prisluškivani razgovor, u kojem Gruevski od Jankuloske traži da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi Mercedes koji bi on onda koristio, a da javnost to ne zna.

Vlada Makedonije odlučila je u februaru da proda luksuzni blindirani Mercedes S600, koji je nabavljen po želji bivšeg premijera.

Prema današnjoj nepravosnažnoj presudi, Gruevski je podsticao tadašnju ministarku unutrašnjih poslova Gordanu Jankulovsku da utiče na svog pomoćnika koji sprovodi javnu navavku da Ministarstrvo od firme "Makstar auto" kupi automobil koji je tadašnji premijer već izabrao kao poželjan, odnosno "mercedes S600 gard" sa "ful" luksuznom opremom.

Zgradu Osnovnog suda "Skoplje 1" danas su tokom izricanja presude obezbedljivale dodatne polcijske snage, a sinoć je postavljena i metalna ograda. Ispred zgrade suda u vreme izricanje presude okupila se manja grupa pristalica Gruevskog.

Pored Gruevskog, u slučaju nazvanom "Tenk" za nezakonitu nabavku "mercedesa S600 gard", vrednog oko 600.000 evra i kupljenog 2012. godine, na šest i po godina osuđen je bivši pomoćnik ministra policije Đoko Popovski, koji je potpisao ugovor o kupovini.

Popovski je juče u drugom slučaju Specijalnog tužilaštva osuđen na devet godina zatvora za nezakonitu nabavku policijskih automobila.

Pored zatvorske kazne sudija Dobrila Kacarska je Gruevskom i Popovskom presudila da treba u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude da nadoknade troškove sudsog postupka u iznosu od 325.584 denara (oko 5.280 evra).

U slučaju "Tenk" provoptužena je bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, za koju je suđenje razvdvojeno "zbog rizične trudnoće". U slučaju da bude osuđena njoj preti kazna zatvora od najmanje pet godina.

Suđenje za nezakonitu nabavku "mercedesa" trajalo je oko tri i po meseca.

 

Odbrana Gruevskog najavila žalbu, poslanici VMRO DPMNE napustili sednicu Sobranja

Advokati Gruevskog najavili su danas da će uložiti žalbu na presudu od dve godine zatvora koja je Gruevskom izrečena zbog nezakonite nabavke luksuznog "mercedesa".

Advokat Dimitar Dangov je rekao da, prema odbrani, ne postoje uslovi za krivično gonjenje ni jednog od optuženih u slučaju Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore popularno nazvanom "tenk".

"Kao odbrana jako žalimo što sud nije prihvatio našu snažnu argumentaciju koja bi sa lakoćom omogućila donošenje oslobađajuće presude", rekao je Dangov.

Kako prenose lokalni mediji, poslanici opozicionog VMRO DPMNE, čiji je Gruevski bio dugodišnji predsednik, nakon izricanja presude su napustili plenarnu sednicu Sobranja Makedonije.

Sudskim postupkom za nezakonitu nabavku "mercedesa" 2012. godine, vrednog oko 600.000 evra, obuhvaćeni su i bivša ministarka unutrašnjih polsva Gordana Jankulovska i njen tadašnji pomoćnik Đoko Popovski.

Krivični sud u Skoplju je danas Popovskog osudio na šest i po godina zatvora, dok je protiv Jankulovske postupak razdvojen "zbog rizične trudnoće".

O nabavci luksuznog automobila saznalo se 2015. kada je tadašnja opozicija objavila prisluškivani razgovor, u kojem Gruevski od Jankuloske traži da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi "mercedes" koji bi on onda koristio, a da javnost to ne zna.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side