Nevladine organizacije osudile privođenje i kažnjavanje novinara zbog tvitova
17.09.2019 Zagreb

Nevladine organizacije osudile privođenje i kažnjavanje novinara zbog tvitova

Nevladine organizacije osudile privođenje i kažnjavanje novinara zbog tvitova
Kuća ljudskih prava Zagreb i Centar za mirovne studije danas su najoštrije osudili privođenje novinara portala Indeks Gordana Duhačeka koji je u ponedeljak uhapšen zbog satiričnih objava na Tviteru, a potom zbog jedne od njih kažnjen novčanom kaznom.

Udruženja su ocenila da je reč o još jednom nedopustivom pritisku na slobodu novinara i još jednom u nizu problematičnih policijskih postupaka protiv osoba koje izražavaju društvenu kritiku.

"Iako je prekršajno kažnjavanje vređanja policije legitimno, to se ne ni na koji način ne sme koristiti za kažnjavanje javno iznete kritike pojedinačnog policijskog postupanja, pogotovo kada isto kritički propituje i komentariše novinar u cilju informisanja javnosti i društvene debate", navela su udruženja.

Nevladine organizacije su upozorile da takvo policijsko postupanje neopravdano ograničava pravo na slobodu izražavanja i krši Ustav Hrvatske i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Što se tiče podizanja optužnog predloga za satiričku obradu rodoljubne pesme "Vilo Velebita" zbog vređanja i omaložavanja moralnih osećaja građana, dodaju hrvatska udruženja, to takođe nije u skladu s Konvencijom i praksom Evropskog suda za ljudska prava.

"Sud je u više predmeta nedvosmisleno utvrdio da građani u demokratskom društvu, a posebno novinari imaju pravo da kritikuju društvene i političke događaje korišćenjem satire, ali i izražavanjem misli i ideja koje mogu omalovažavati, vređati ili šokirati državu ili deo građana i građanki", ističu udruženja za zaštitu ljudskih prava.Te organizacije su pozvale policiju i sud da svoje postupke hitno usklade s međunarodonim obavezama Hrvatske i prestanu s neopravdanim ograničavanjima ljudskog prava na slobodu izražavanja.

Privođenje i kažnjavanje novinara osudila su brojna druga udruženja, pojedinci, kao i predstavnici uglavnom opozicionih političkih stranaka.

Kandidat Socijaldemokratske partije za predsednika Hrvatske i bivši premijer Zoran Milanović ocenio je da je "ovo režimska stvar" i da iza prijave i privođenja ne stoje obični policijaci.

Duhaček je priveden u ponedeljak na aerodromu u Zagrebu uz obrazloženje da se nije odazvao na informativni razgovor. Tokom dana je prekršajno kažnjen novčanom kaznom zbog omalovažanja policajaca, jer je prošle godine objavio tvit u kojem je, komentarišući napad policajaca na radnike jednog objekta brze hrane u Zadru, napisao ACAB (skraćenica od izraza "All Cops Are Bastard" što u prevodu znači - "svi policajci su kopilad").

Druga prijava odnosi se na tvit u kojem je prepevao pesmu "Vilo Velebita" i odluka u tom slučaju se očekuje narednih dana.

Ministar policije Davor Božinović rekao je juče da je novinar priveden zbog neodazivanja na informativni razgovor, dok je novinar ispričao da se dan uoči puta javio u policijsku stanicu i da mu je rečeno da može da otputuje, a da se javi po povratku.

Na pitanje ko je podneo prijavu protiv novinara, ministar je odgovorio da ne zna.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side