02.10.2018 Berlin

Nemačka pozvala Makedoniju da nastavi sprovodjenje Dogovora iz Prespe

Nemačka pozvala Makedoniju da nastavi sprovodjenje Dogovora iz Prespe Foto: Beta / AP
Nemačka se danas priključila pozivima Makedoniji da sporvede Dogovor sa Grčkom, koji joj otvara put ka NATO i EU, prenela je makedonska agencija MIA.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefan Zajbert je izjavio da je velika podrška referendumu razlog više za realizaciju Dogvora, iako je izlaznost bila mala.

Prema Zajbertu, važno je da se produži sa podrškom sprovodjenju makedonsko-grčkog dogovora o rešavanju spora oko imena Makedonija, koji, istakao je, predstavlja mogućnost za prevazilaženje jedne prepreke u odnosima Makdonije sa NATO i EU.

Potparol kancelarke Merkel je istakao da je cenzus od 50 odsto, koji nije bio postignut na referendumu, previše visok, jer makedonski birački spisak uključuje mnoge ljude  ;koji su odavno napustili zemlju.

Na referendum u Makedoniji u nedelju je izašlo 36,91 odsto od ukupnog broja upisanih birača, a od njih je 609.813 ili 91,46 odsto podržalo sprovodjenje Dogovora sa Grčkom, kojim je predvidjena promena imena države u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

Istovremeno, tim dogovorom koji su junu postigli premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras, predvidjena je garancija makedonskog nacionalnog identiteta, jezika, kulture i državne teritorije.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side