Nekoliko hiljada demonstranata u Solunu pre Ciprasovog govora
08.09.2018 Solun

Nekoliko hiljada demonstranata u Solunu pre Ciprasovog govora

Nekoliko hiljada demonstranata u Solunu pre Ciprasovog govora Foto: Beta / AP
Nekoliko hiljada Grka protestovalo je danas protiv sporazuma o promeni imena Makedonije i vladine ekonomske politike u Solunu pre govora premijera Aleksisa Ciprasa o novoj ekonomskoj orijentaciji vlasti.

"Ovo je istorijski trenutak... Posle osam godina sada možemo da se organizujemo u Grčkoj kako to mi želimo", rekao je Cipras tokom posete međunarodnog sajma u Solunu.

Grčka je 20. avgusta izašla iz programa međunarodne finansijske pomoći od koje je zavisila osam godina tokom kojih je morala da sprovede reforme veoma teške za tamošnje stanovništvo.

"Sad su iza nas recesija i štednja", rekao je premijer Grčke.

Više od 7.000 ljudi učestvovalo je na protestu u Solunu ne samo zbog ekonomske politike već i protiv sporazuma s Makedonijom kojim je okončan dugodecenijski spor oko imena te zemlje.

Dogovorom Atine i Skoplja predviđeno je da Makedonija do kraja godine ispred ustavnog imena doda geografsku odrednicu "severna" i da se zove Severna Makedonija.

Nacionalisti se u obe zemlje suprotstavljaju sporazumu, tvrdeći da on previše daje drugoj strani.

Nekoliko hiljada policajaca bilo je danas raspoređeno u Solunu. Policija je bila primorana da baci suzavac na grupu demonstranata koja ih je gađala kamenicama i molotovljevim koktelima.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side