Bandiću Zagreb, Krstulovići Opari Split
04.06.2017 | 19:58h ► 22:21h Zagreb

Bandiću Zagreb, Krstulovići Opari Split

Bandiću Zagreb, Krstulovići Opari Split Foto: Youtube
Aktuelni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić osvojio je šesti mandat i vodiće taj grad još četiri godine, pokazuju nezvanični rezultati Državne izborne komisije.

Na osnovu oko 99,84 odsto obrađenih biračkih mesta, Bandić je osvojio 51,82 odsto glasova, dok je kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) i Hrvatske narodne stranke (HNS) Anka Mrak Taritaš osvojila 46,03 odsto glasova. Na birališta je izašlo oko 41 odsto Zagrepčana.

Bandić je tako osvojio šesti mandat gradonačelnika, a uz njegovo ime vežu se brojne afere, ali i optužnica tužilaštva iz 2015. da je zajedno sa još 15 osoba, uglavnom vodećih ljudi gradskih firmi, oštetio grad koji vodi za oko tri miliona evra.

Ta optužnica čeka na potvrdu suda, a gradonačelnik je zbog tog slučaja neko vreme krajem 2014, ali i početkom 2015. bio i u pritvoru iz kojeg je izašao pošto je uplatio oko dva miliona evra kaucije.

Kontroverzni populistički gradonačelnik Zagreba rođen je 1955. u mestu Grude u BiH, a na poziciju gradonačelnika glavnog grada Hrvatske došao je prvi put 2000. godine kao član Socijaldemokratske partije (SDP).

Zanimljivo je da je bio prinuđen da se povuče s pozicije 2002. pošto je otkriveno da je pokušao da podmiti policajca koji ga je uhvatio kako vozi pod uticajem alkohola. Zbog kandidovanja za predsednika Hrvatske bez saglasnosti stranke isključen je iz SDP 2009, a u međuvremenu je formirao svoju stranku.

Prema podacima Državne izborne komisije, Split će voditi Andro Krstulović Opara iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koji je ipak pobedio bivšeg gradonačelnika, kontroverznog preduzetnika Željka Keruma. Krstulović Opara osvojio je 46,19 odsto, a Kerum 44,30 odsto glasova. Kerum je izjavio večeras da će tražiti novo prebrojavanje glasova, jer smatra da je prevaren.

Bez obzira na poraz, analitičari ocenjuju da je Kerum najveće iznenađenje lokalnih izbora budući da se tek nedavno u anketama pojavio kao ozbiljan kandidat.

Osijek će očekivano nastaviti da vodi kandidat grupe birača i dosadašnji gradonačelnik Ivan Vrkić, kojeg podržavaju strake levog cetra, dok će Rijeku i dalje voditi gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP).

Na čelo Varaždina dolazi kandidat grupe birača Ivan Čehok, Siska Kristina Ikić Baniček (SDP), a Šibenika Željko Burić iz HDZ. Dubrovnik preuzima HDZ čiji je kandidat Mate Franković osvojio najviše glasova.

Zanimljivo je da je u Kninu pobedio kandidat grupe birača Marko Jelić koji je pobedio HDZ-ovu Josipu Rimac, dok je Most izgubio Metković, grad u kojem je nastao.

Građani su u drugom krugu lokalnih izbora birali župane, gradonačelnike i načelnike za osam županija i Grad Zagreb, 54 grada i 102 opštine. Pravo glasa u tim jediniciama ima oko 2,8 miliona birača.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side