18.10.2017 Sarajevo

NATO štab u Sarajevu: NATO ne tera nikoga da mu se pridruži

NATO štab u Sarajevu: NATO ne tera nikoga da mu se pridruži
NATO štab u Sarajevu saopštio je danas da Alijansa ne tera nikoga da joj se pridruži, već je to suverena odluka suverenih država.

"Kao što važi i za svaku drugu državu, na BiH je da odluči o svojoj budućnosti. NATO ne tera nikoga da mu se pridruži. To je suverena odluka suverenih država", naveli su u NATO štabu u Sarajevu, povodom Rezolucije o vojnoj neutralnosti koju je usvojio parlament RS.

NATO štab je naveo da Alijansa nastavlja saradnju s institucijama BiH, objavio je sarajevski portal Klix.ba.

U saopštenju se navodi da na zahtev vlasti BiH, NATO štab u Sarajevu podržava reformu odbrane otkako je uspostavljen, krajem 2004. godine, daje stručne savete i pruža pomoć BiH u njenim nastojanjima u kontekstu reforme odbrane i Partnerstva za mir.

"Svesni smo različitih stavova u BiH u vezi s ovim pitanjima. NATO će nastaviti raditi s institucijama BiH, pružajući podršku njenom dugotrajnom spoljnopolitičkom cilju punih evroatlantskih integracija", naveo je NATO štab u Sarajevu.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko rekao je za Klix.ba da je u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom spoljna politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija i da, u skladu s tim, odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama moraju donositi nadležni organi na tom nivou, kao i da se one moraju poštovati.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS, u kojoj je navedeno da je RS neutralna u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u RS na kome bi se donela konačna odluka o tom pitanju.

U rezoluciji se navodi da ranije doneti akti Skupštine RS, koji se odnose na punopravno članstvo u vojnim savezima, prestaju da važe.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side