Nastavnici u Hrvatskoj nastavili štrajk, i dalje veliki odziv
11.10.2019 Zagreb

Nastavnici u Hrvatskoj nastavili štrajk, i dalje veliki odziv

Nastavnici u Hrvatskoj nastavili štrajk, i dalje veliki odziv Foto: Novi Magazin / VV
Predstavnici hrvatskih školskih sindikata saopštili su da se danas, drugog dana štrajka u osnovnim i srednjim školama, koji se odvijao u četiri županije, na prekid rada odazvalo gotovo 90 odsto zaposlenih.

Prema podacima sindikata, u Splitsko-dalmatinskoj, Varaždinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Međimurskoj županiji u petak je u štrajku 88,17 odsto zaposlenih u srednjim školama i 89,65 odsto zaposlenih u osnovnim školama.

Štrajk se nastavlja i u ponedeljak, a kako je reč o cirkularnom štrajku, gde svaki dan štrajkuju druge škole, u ponedeljak će nastava biti prekinuta u obrazovnim ustanovama u Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarskoj županiji.

Predsednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je na konferenciji za novinare da je pokrenuta "lavina borbe za dostojanstven rad u Hrvatskoj" i dodala da su štrajkači izloženi sve većim pritiscima.

U hrvatskim osnovnim i srednjim školama u četvrtak je počeo štrajk pošto je propao pokušaj mirenja dva školska sindikata i Vlade koja je odbila zahteve za povećanjem koeficijenata složenosti poslova od šest odsto.

Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na platu za dva odsto od 1. oktobra i dva odsto od 1. juna iduće godine, utvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora.

Prvi put se održava takozvani cirkularni štrajk, što znači da su prvog dana štrajkovale sve škole, a od petka škole u pojedinim županijama, a sindikati će svakodnevno obaveštavati javnost o rasporedu blokade.

Premijer Andrej Plenković juče je na sednici Vlade rekao da nije postojao ni jedan racionalan razlog za štrajk i da mu nije jasno zašto su sindikati odbili predlog Vlade.

"To nije volja za kompromisom, nego za opstrukcijom. Ali, mi smo tu da razgovaramo, nadam se da će razum prevladati", rekao je Plenković.

Štrajk prosvetara uzdrmao je i vladajuću koaliciju, jer Hrvatska narodna stranka (HNS) iz koje dolazi ministarka obrazovanja Blaženka Divjak, podržava zahteve prosvetnih radnika. Oni su najavili da će napustiti koaliciju ukoliko Vlada ne ispuni zahteve sindikata.

Ministar finansija Zdravko Marić izjavio je danas da će se i dalje odgovorno ponašati prema novcu poreznih obaveznika i javnim finansijama, bez obzira na sve one koji traže više novca i 'buše' budžet.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side