24.01.2020 Zagreb

Napadnuta hrvatska novinarka dok je bila na zadatku

Napadnuta hrvatska novinarka dok je bila na zadatku Foto: pixabay.com
Novinarku Slobodne Dalmacije Andreu Topić napala su četvorica muškaraca dok je bila na novinarskom zadatku u Imotskom, gde je istraživala rodnu kuću ministra zdravstva Hrvatske Milana Kujundžića, koji se našao u centru imovinske afere, objavio je danas splitski dnevnik.

Napadači stari 42, 43, 66 i 68 godina uhapšeni su, a splitsko-dalmatinska policija saopštila je da će protiv njih podići krivičnu prijavu zbog sumnje na protivpravno oduzimanje slobode i oštećenja tuđe stvari.

Topić je rekla da je do Kujundžićeve kuće u selu Ivanbegovina kod Imotskog juče stigla svojim automobilom kako bi snimila kuću koja po zemljišnim knjigama ima više kvadrata nego što se vidi u ministrovoj imovinskoj karti.

U jednom trenutku automobil su joj okružila četvorica muškaraca, od kojih je jednog prepoznala, jer ga je upoznala nedavno kad je pisala o lokalnim izborima. On se tada predstavljao kao blizak ministrov rođak.

Jedan od napadača je sve snimao telefonom, drugi je pokušavao da otvori vrata automobila, treći je seo na haubu, a četvrti je stajao iza automobila. Pritom su na nju vikali, upućivali neprimerene komentare, ljuljali automobil naslanjajući se na njega, a deo napada vidi se i na videu koji je novinarka snimila.

Ona je ispričala da je sve trajalo oko pola sata i da je prestalo tek kada je na poziv redakcije Slobodne Dalmacije, koju je u strahu nazvala, na mesto događaja stigla policija.

Ministar Kujundžić je osudio napad na novinarku i pohvalio brzu reakciju policije.

"U vezi s napisima u medijima o incidentu koji se dogodio pored moje kuće u rodnom selu Ivanbegovina kod Imotskog, molim da se javnost izvesti da su radnici koji su radili kod komšije napravili incident s novinarkom Slobodne Dalmacije. Ne opravdavajući radnike, napominjem da mi je u kuću u Ivanbegovini do sada provaljivano tri puta, što je policija istraživala, a u ovom slučaju je možda kod radnika pobudilo sumnju da se opet događa provala", naveo je Kujundžić i dodao da treba sačekati zvanični policijski izveštaj.

Kujundžić se poslednjih dana suočava s oštrim kritikama zbog imovinske karte koja je puna nelogičnosti i zbog koje će slučaj istraživati i Komisija za odlučivanje o sukobu interesa.

On je rekao da se u vreme napada nalazio na sednici Vlade i da ga niko nije kontaktirao, čime je reagovao na navode novinarke da su napadači nekoga zvali telefonom, a potom rekli da će je pustiti jer im je tako rekao ministar Kujundžić.

Napad na novinarku oštro je osudilo i Hrvatsko novinarsko društvo.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side