Nafta se izlila, ali nadležni tvrde da nema ekološkog incidenta
08.11.2019 Podgorica

Nafta se izlila, ali nadležni tvrde da nema ekološkog incidenta

Nafta se izlila, ali nadležni tvrde da nema ekološkog incidenta Foto: pixaby
Direktor crnogorske Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan je kazao je povodom incidenta o izlivanju nafte u zalivu na kod Kamenara i Lepetana, da je čuo da se incident dogodio ali da i da navodno, zagađenja nema.

"O incidentu nije obaveštena Uprava pomorske sigurnosti. Za dogadaj smo čuli iz medija, pa pozvali  inspektora sigurnosti i plovidbe, Željka Lompara i on nam je rekao da nema zagađenja i da do ekološkog incidenta nije došlo", naveo je za portal Analitika Kočan.

Vijesti su, međutim, jutros objavile da se u moru vidi velika crna mrlja.

"Jutros je u moru kod Kamenara i Lepetana bila jasno primetna velika masna mrlja od jučerašnjeg izlivanja veće količine goriva iz oštećenog rezervoara jednog od šlepera koji je prevožen trajektom ", navodi taj medij, koji je objavio i jutrošnje fotografije.

Na lepetanskoj strani trajektnog prelaza juče je došlo do incidenta, koji se dogodio prilikom ukrcavanja jednog šlepera na trajekt. Ulazeći na brod šleper je zakačio rampu svojim rezervarom za gorivo i probio ga, a iz njega se na palubu razlila nafta.

Prema nezvaničnim informacijama koje objavljuju mediji, trajekt je odmah isplovio iz Lepetana, u Kamenarima je iskrcao sva vozila osim oštećenog šlepera, da bi opet isplovio i zaustavio se dalje od obale nakon čega je posada prala palubu. U ovom incidentu došlo je, takođe po nezvaničnim informacijama, i do izlivanja velike količine nafte u more.

Inspektor sigurnosti na moru Lučke kapetanije u Kotoru, Željko Lompar, saopštio je da su građani zvali inspekciju pitajući zašto trajekt pluta na moru, ali i da su potvrdili da do ekološkog incidenta u moru nije došlo.

"U kontaktu sa rukovodstvom kompanije Pomorski saobraćaj iz Herceg Novog potvrđeno mi je da je došlo do probijanja rezervoara, ali da je iscurilo samo 4-5 litara nafte na trajekt, pa su, da bi sprečili razlivanje, naftu posuli piljevinom, odvezli trajekt na more kako bi pokupili naftu, očistili trajekt i uključili ga ponovo u saobraćaj",  izjavio je Lompar za Pobjedu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side