Na suđenju za Reket Milevski priznao krivicu, Boki 13 i Janeva se izjasnili kao nevini
03.12.2019 Skoplje

Na suđenju za Reket Milevski priznao krivicu, Boki 13 i Janeva se izjasnili kao nevini

Na suđenju za Reket Milevski priznao krivicu, Boki 13 i Janeva se izjasnili kao nevini Foto: print screen
Trećeoptuženi u aferi "Reket" Zoran Milevski danas je, na početku suđenja, priznao krvicu, dok su se prvooptuženi Bojan Jovanovski – Boki 13 i drugooptužena Katica Janeva izjasnili kao nevini.

Na početku sudskog procesa u krivičnom sudu u Skoplju, Milevski je na pitanja sutkinje rekao da priznaje krivicu i da je svestan posledica svog priznanja, nakon čega je izricanje presude zakazano za sutra u podne.

Tužiteljka za organizovani kriminal Severne Makedonije Vilma Ruskoska za slulaj "Reket" podigla je optižnicu 10. oktobra, posle istrage koja ja počela 15. jula.

Prema optužnici, Jovanovski, Janeva i Milevski terete se da su od novembra prošle godine do aprila ove godine izvukli 1,55 miliona evra od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva, da mu se zauzvrat "olakša pozicija" u predmetu Specijalnog tužilaštva "Imperija".

Prvoptuženi, šoumen Bojan Jovanovski, je u uvodnom obraćanju rekao da će svedočiti i da će kazati istinu, ističući da je čekao trenutak kada može da govori, jer je "pet meseci bio meta javnog linča". "Nevinost ću dokazivati do poslednje kapi krvi", rekao je on, dodajući da će otkriti organizatore i pomagače.

Boki 13 je rekao da je ovaj sudski slučaj nesrećno nazvan "Reket" i da su se "preko njegovih leđa odvijale prljave poltičke igre".

Jovanovski je rekao će veštačenje kamere iz kuće njegove porodice pokazati ko je otišao sa torbom sa parama. Dodao je i da je isto vremena koliko je proveo po kafanama sa Janevom, sedeo i sa tužiteljkom Vilmom Ruskoskom. 

Razrešena specijalna tužiteljka Katica Janeva je rekla da "ne oseća ni mrvicu krivice", da zna da Tužilaštvo za organizovani kriminal nema dokaze da dokaže njenu krivicu.

Bojan Jovanovski je u sudskom postupku za aferu "Reket" optužen za dva krivična dela – "primanje nagrade za protivzakonit uticaj" i "pranje novca" a za svako delo pojedinačno je zaprćena kazna zatvora od jedne od 10 godina.

Za "primanje nagrade za protivzakonit uticaj" tereti se i trećeosumnjičeni Milevski, dok je drugooptuženu Janevu Tužilaštvo goni za "zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja", za šta je predviđena kazna od najmanje tri godine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side