Na samitu SEECP usvojena Deklaracija: Potpuna integracija regiona u EU interes Evrope
09.07.2019 Sarajevo

Na samitu SEECP usvojena Deklaracija: Potpuna integracija regiona u EU interes Evrope

Na samitu SEECP usvojena Deklaracija: Potpuna integracija regiona u EU interes Evrope Ilustracija / Foto: Vlada Srbije / Slobodan Miljević
Na samitu Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) zemlje članice danas su usvojile Deklaraciju prema kojoj samo potpuna integracija celog regiona u Evropsku uniju služi najboljim interesima Evrope.

U Deklaraciji je naglašena neophodnost održavanja podsticaja proširenja i kontinuirane opredeljenosti za reforme kao i pojačavanje regionalne saradnje i obezbeđenje razvoja dobrosusedskih odnosa.

Ocenjeno je i da zajednički rad sa evropskim institucijama može ubrzati pozitivne promene u regionu.

U dokumentu je dalje izraženo opredeljenje za zajednički rad, kako bi se zemlje efikasno suočile sa svim bezbednosnim pretnjama u regionu jer je bezbednost jugoistočne Evrope osnovni preduslov za sigurnost i stabilnost kontinenta.

Učesnici su u tom dokumentu posebno naveli neophodnost koordinisanih napora u borbi protiv terorizma i ekstremizma, te organizovanog kriminala s fokusom na trgovinu ljudima, prisilni rad, krijumčarenje oružja i municije, pranje novca i korupciju.

"Jačanje ekonomske saradnje između učesnica SEECP veoma je bitno, kao i između ekonomija SEECP i Evropske unije, jer je to od najveće važnosti za ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana jugoistočne Evrope", navodi se u Deklaraciji.

Dalje je izražena svest o potrebi proširenja povezanosti unutar regiona, kao i regiona i EU, što podrazumeva poslovnu i digitalnu povezanost, razmene u oblasti kulture i povezivanja mladih, jer će se, kako je navedeno, time stvoriti mogućnost takmičenja na globalnom tržištu.

Naveden je veliki potencijal koji ima digitalizacija za transformaciju privreda zemalja i prekograničnih veza, zbog čega je preporučeno proširenje saradnje i u toj oblasti.

"Učesnice shvataju potencijalnu pretnju stabilnosti ekonomskog napretka i održivog razvoja uzrokovanog egzodusom velikog broja obrazovanih i stručnih mladih ljudi u prosperitetnije ekonomije. Ovaj fenomen nije percipiran samo privremeno i on treba biti zajednički rešavan", stoji u Deklaraciji.

Zemlje članice SEECP smatraju da je veoma važna promocija pozitivne perspektive za mlade, kao i pomoć u unapređenju njihovog prosperiteta u regionu SEECP, povećanjem ekonomske saradnje i naglašavanjem evropske perspektive, s ozbirom na to da su kapaciteti mladih krucijalni za izgradnju stabilnijih i koherentnijih društava.

Na kraju je navedena potreba za dobrosusedskim odnosima, uzajamnim poštovanjem i iskrenim političkim dijalogom u rešavanju pitanja jer to, kako je navedeno, nema alternativu.

Na samitu SEECP na Jahorini učestvovali su članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednici Turske, Crne Gore, Albanije i Severne Makedonije Redžep Tajip Erdogan, Milo Đukanović, Iljir Meta i Stevo Pendarovski, kao i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Hrvatske, Grčke, Slovenije, Moldavije i Rumunije.

Jedna od učesnica samita bila je i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Usvajanjem Deklaracije završeno je jednogodišnje predsedavanje BiH tom regionalnom inicijativom, uspostavljenom pre 23 godine u Sofiji s namerom stvaranja ambijenta poverenja, dobrosusedskih odnosa i stabilnosti u regionu.

Sledeće godine SEECP-om će predsedavati Kosovo.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side