11.07.2018 Brisel

Mogerini i Han: Genocid u Srebrenici otvorena rana u srcu Evrope

Mogerini i Han: Genocid u Srebrenici otvorena rana u srcu Evrope Foto: Beta, AP
Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han saopštili su danas da je "genocid u Srebrenici otvorena rana u srcu Evrope" i da je pre 21 godinu "ispisana jedna od najmračnijih stranica naše istorije".

"Na dan obeležavanja 21. godišnjice masakra od 11. jula 1995, naše misli su sa porodicama mnogih koji su patili i izgubili živote. Obaveza Evrope i međunarodne zajednice jeste da se seća da takva tragedija, sramota za čovečanstvo, više ne ne bi mogla da se ponovi", navodi se u zajedničkom saopštenju Mogerini i Hana.Oni su naveli da 21 godinu posle tragedije, sve žrtve treba dostojanstveno da budu sahranjene.

"Rane i dalje treba da zacele i pravda da bude zadovoljena", naveli su evropski zvaničnici ističuću da svi odgovorni za masakr moraju da budu izvedeni pred lice pravde.

Mogerini i Han su saopštili da će nastaviti da podržavaju napore Bosne i Hercegovine u cilju promovisanja blagostanja građana kroz socio-ekonomske reforme, dobro upravljanje i pravdu za sve, i napredujući na putu ka Evropskoj uniji.

U Memorijalnom centru Potočari danas se održava komemoracija povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side