Mitropolija SPC: Vlada Crne Gore 'spinuje' da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje
21.06.2019 Podgorica

Mitropolija SPC: Vlada Crne Gore 'spinuje' da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje

Mitropolija SPC: Vlada Crne Gore 'spinuje' da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje Foto: prtsc ytb
Mitropolija Crnogorsko-primorska Srpske Pravoslavne Crkve saopštila je večeras da nisu tačni navodi crnogorske Vlade da je Venecijanska komisija Saveta Evrope dala pozitivno mišljenje o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, navodeći da je to "najobičniji spin" i da nije prošla ključna odredba koja se odnosi na oduzimanje imovine.

"Usvojeno je mišljenje, a koliko je 'pozitivno' dovoljno govori činjenica da ima 23 stranice", naveo je Velibor DŽomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije u izjavi za Radio Svetigora.

On je rekao da je "jako važno da znamo da je u pitanju mišljenje koje na 23 stranice sadrži na desetine negativnih komentara, kritika, obavezujući uputstava i kada ga čitaoci budu pažljivije čitali, kada bude objavljeno u ponedeljak, videće o čemu se zapravo radi".

Kako navodi, Vlada Crne Gore je o tome izdala saopštenjei ocenu pre no što je Venecijanska komisija usvojila svoj dokument.

"Dakle, sudeći po ovome, ispada da se Vlada danas javila u funkciji portparola Venecijanske komisije, a ona to nije. Venecijanska komisija opšti s javnošću putem svojih saopštenja i svoje zvanične internet stranice. Po mojim informacijama, konačni tekst mišljenja biće objavljen u ponedeljak na zvaničnoj internet stranici Venecijanske komisije", naveo je DŽomić.

On je rekao da na osnovu njegovih saznanja, nema nikakvog jednostranog oduzimanja crkava, džamija, rimokatoličkih samostana, župnih ureda i druge nepokretne imovine ;koja je u svojini Crkava i verskih zajednica.

"Dakle ne samo naše Crkve (SPC), nego i Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice. Podsetiću, intencija Člana 62 i 63 i Vlade, kao predlagača, bila je da jednostranim popisnim aktom obrišu Mitropoliju, Rimokatoličku crkvu, Islamsku zajednicu i druge crkvene i verske subjekte kao nosioce prava svojine, i da bez ikakvog postupka, dakle linearno, kompjuterski, upišu državu Crnu Goru kao titulara prava svojine nad verskim objektima. To je bila glavna odredba Predloga zakona kojim su se zorili donosioci. Međutim, ta odredba nije prošla", naveo je on.

Rekao je da ključne odredbe članova 62 i 63 nisu prošle na način na koji je bilo predviđeno.

"Pokazalo se tačnim ono što smo govorili: Bez sudske i administrativne procedure, upravno–pravne procedure koja je propisana zakonom nema preknjižavanja crkvene i druge verske imovine. To je ključna poruka Venecijanske komisije", naveo je on.

Vlada Crne Gore saopštila je danas da je Venecijanska komisija Saveta Evrope pozitivno ocenila Predlog zakona Crne Gore o slobodi veroispovesti i u mišljenju pozdravila "istinske napore crnogorskih vlasti" da novim zakonom bude zamenjen zastareli Zakon o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. godine.

Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila crnogorska vlada koji predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska Pravoslavna ;Crkva, moraju dokazati da su pre 1918. bili vlasnici crkvene imovine, inače će im biti oduzeta.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 24.06.2019, 18:12h Čitalac (1)

    "Mitropolija SPC: Vlada Crne Gore 'spinuje' da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje..." ...- E, pa sad, dragi Amfilohije, Irineju te ini ucveljeni visoki sveštenici SPC - čitajte ove delove odluke Venecijanske komisije na njenom ZVANIČNOM sajtu i - plačite i ridajte gorko: "Referring to the issue of property of religious communities, the Venice Commission notes: “Concerning the important issue of the properties of religious communities, the Venice Commission understands the concern of the Montenegrin authorities with regard to bringing legal certainty and addressing the issue of possible illegal/abusive registration in the name of religious communities in 1990s of a number of religious immovable properties which may be part of the cultural heritage of Montenegro. This is all the more so, because the state – according to Article 78 of the Constitution - must protect the natural and cultural heritage of the country. The Venice Commission welcomes in this respect that the solutions proposed in this draft law rely on long-standing legal principles of the Montenegrin legal order, and are not based on ad hoc rules, specific for this situation.” In the Opinion, the Venice Commission has supported the Government's key objective for the Draft Law to guarantee to every citizen of Montenegro the freedom to be, or not to be, a believer of any religion, on their own free will, while affirming the right of the state to protect the property and cultural heritage that belongs to all citizens and to ensure that the laws of Montenegro apply equally to all, on the entire territory of the country." I -NAZDRAVLJE VAM VAŠ "STRUČNJAK" Velibor DŽomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije u izjavi za Radio Svetigora!

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side