Mitropolija SPC: Pokazalo se da smo govorili istinu o oduzimanju verske imovine u Crnoj Gori
24.06.2019 Podgorica

Mitropolija SPC: Pokazalo se da smo govorili istinu o oduzimanju verske imovine u Crnoj Gori

Mitropolija SPC: Pokazalo se da smo govorili istinu o oduzimanju verske imovine u Crnoj Gori Foto: Beta, AP / Darko Vojinović
Mitropolija Crnogorsko-primorska SPC je večeras saopštila da se pokazalo da su bila netačna uveravanja vlasti Crne Gore da je Venecijanska komisija Saveta Evrope dala pozitivno mišljenje o odredbama o verskoj imovini u Predlogu zakona o slobodi veroispovijesti.

"U vezi sa odredbom o crkvenoj imovini, pokazalo se da smo istinu zborili kada smo rekli da nema saglasnosti Venecijanske komisije za jednostrano preknjižavanje imovine crkava i verskih zajednica. Dakle, to nije prošlo, nije dobilo pozitivno mišljenje", naveo je koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić za Radio Svetigoru.

Venecijanska komisija je danas na svom sajtu objavila ;mišljenje o crnogorskom Predlogu zakona o slobodi veroispovijesti u kojem pozdravlja nameru Vlade da tu oblast uredi na savremen način, ali i podvlače da imovina ne može biti oduzeta bez sudske odluke.

Džomić je rekao da je Venecijanska komisija u mišljenju istakla da država ima iste mogućnosti kao što je imala i do sada, a to je da u sudskom postupku dokaže da je imovina njena.

"Nema one ideje da se jednostrano preknjižava imovina na osnovu popisa organa uprave nadležnog za imovinu i da katastar postupa po tome. Naprotiv: svako može da podnese zahtev, i ja mogu danas da podnesem zahtev da je vaš stan moj, ali to ne znači ostvarivanje prava po tom zahtevu", rekao je on.

S druge strane, Vlada Crne Gore je i danas, pošto je objavljeno mišljenje Venecijanske komisije, naveli da nisu ni planirali jednostrano oduzimanje imovine, i da je upravo Vlada predložila ;rešenje koje je usvojila Venecijanska komisija, a tiče se sudskog postupka.

U Predlogu zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila crnogorska vlada se navodi da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. godine bili vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 25.06.2019, 08:51h Pa sad - tešite se, tešite...XC3D

    Ko je čitao mišljenje Venecijanske komisije, video je da je u pravu VLADA CRNE GORE, a ne vi i vaša tumačenja reči te komisije. Ali - teško je ubediti onoga ko je "ništi duhom" (takvi obično misle da znaju sve).

E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side