16.10.2017 Luksemburg

Ministri EU: U BiH usporene reforme i narušena politička klima

Ministri EU: U BiH usporene reforme i narušena politička klima Foto: pixabay.com
Šefovi diplomatija Evropske unije saopštili su danas u Luksemburgu da žale što su u Bosni i Hercegovini "poruke podela okrenute prošlosti i preuranjeni izborni programi poslednjih meseci usporili reforme i narušili političku klimu".

Ministri spoljnih poslova EU su takođe "ponovo naglasili neopozivu predanost EU perspektivi BiH kao jedne, ujedinjene i suverene zemlje" i pohvalili činjenicu da je "početak primene Programa reformi dao prve korake u strukturalnim prilagođavanjima ekonomije BiH".

U zaključku zasedanja o BiH su ministri EU pozvali vlasti u BiH da "pojačaju napore za delovanje i nezavisnost pravosuđa, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, kao i da pojačaju borbu protiv terorizma i snažnije sprečavaju ekstremizam".

Šefovi diplomatija EU su "ohrabrili Bosnu i Hercegovinu da nastavi s radom na davanju odgovora na Upitnik Evropske komisije kroz koordinacioni mehanizam za saradnju s EU" .

Ministri Unije su takođe naveli da se, uz priznavanje da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi ustavnotvorni narodi, moraju zajamčiti načela ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana.

U tom cilju politički i koraci nevezani za zakone treba da se preduzmu kako bi bile primenjene stavke presude u slučaju Sejdić-Finci o ravnopravnosti građana.

Evropski ministri su predočili da će EU, na temelju obnovljenog mandata UN, nastaviti svoju vojnu operaciju Altea "kako bi se pomoglo vlastima Bosne i Hercegovine da očuvaju bezbednost".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side