16.07.2017 Zagreb

Ministarstvo odbrane Hrvatske: Vazdušne snage gase požare od Istre do Dalmacije

Ministarstvo odbrane Hrvatske: Vazdušne snage gase požare od Istre do Dalmacije Foto: Beta/ AP
Protivpožarne namenski organizovane snage Oružanih snaga Hrvatske iz sastava 93. vazduhoplovne baze Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne obrane (HRZ i PZO), angažovane su ove neđelje u gašenju više požara na prostoru od Istre do Dalmacije, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo odbrane.

Na lokaciji na ostvu Viru u Zadarskoj županiji u gašenju požara učestvovala su tri kanadera, a u mestu Košljun na ostrvu Pagu u dva navrata su požar gasila po tri kanadera, saopštila je služba za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Hrvatske (MOHR), prenosi agencija Hina.

Novi požar razvio se u Vrani kod Biograda na moru gde je bio angažovan jedan kanader CL-415, a odmah nakon toga dva kanadera poletela su prema Brodarici kod Šibenika kako bi gasili požar na tom mestu.

Prvi put u ovoj protivpožarnoj sezoni su vazdušne snage angažovane na području Istre i to na lokaciji Vodnjan gde je požar gasio jedan kanader.

U poslepodnevnim satima veliki požar se razbuktao u Benkovačkom Selu gde je upućeno pet kanadera, a pozivi za angažovanjem vazdušnih snaga dolaze i za najnovije žarište kod Lišana Ostrovičkih.

Na mestu požara Kozjak-Dugobabe i Cista Provo-Šestanovac vazdušne snage su dva puta pokušavale da se probiju do te lokcije, ali zbog orkanskih udara bure i jakih turbulentnih strujanja nisu mogle da počnu da gase taj požar.

Po rečima predstavnika vojske vetar duva snagom od 33 čvora te se čeka smirivanje vremena u zaleđu kako bi se i na ta požarišta uputile vazdušne snage. Od početka ovogodišnje protivpožarne sezone, odnosno od 1. juna hrvatske vazdušne snage učestovale su u gašenju 81 požara.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw