10.02.2020 Beograd

Ministar BiH: Vreme za dijalog o priključenju BiH na Turski tok

Ministar BiH: Vreme za dijalog o priključenju BiH na Turski tok Foto: Pixabay
Ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine (BiH) Staša Košarac rekao je da je energetska bezbednost jedno od ključnih pitanja budućnosti i da je zbog toga vreme da se otvori ozbiljan dijalog o šansi da ta zemlja bude deo gasovoda Turski tok.

On je za Betu rekao da je taj gasovod i svojevrsni regionalni projekat i da je Srbija opredeljena da bude njegov deo, a da ni BiH ne bi trebalo da ostane izolovana od projekata koji bi obezbedio stabilno snabdevanje gasom, diverzifikaciju izvora snabdevanja i razvoj tržišta prirodnog gasa.

Košarac je rekao da su "politički zvaničnici Republike Srpske o toj mogućnosti već razgovarali sa ruskim i turskim zvaničnicima", a da je u BiH neophodan konsenzus kako bi se realizovao konačni cilj da gas dođe do potrošača.

Gasovod Turski tok snabdeva Tursku gasom, a planirano je da se izgradi i kroz Bugarsku i Srbiju i da kroz Mađarsku ide ka drugim zemljama.

"Najbolje bi bilo da se entiteti usaglase o tom pitanju, ali isto tako moram reći da ne postoji nijedan razlog da jedan entitet sprečava drugi entitet u realizaciji projekata, kao i u razvoju gasne mreže", rekao je Košarac.

Dodao je da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i on kao resorni ministar "učiniti sve što je u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima da koordiniraju aktivnosti entiteta i da zajedno sa ostalim ministarstvima u Savetu ministara BiH ubrzaju procese donošenja odluka potrebnih na nivou zajedničkih institucija''.

"Građani i privreda ne smeju ostati bez gasa, energenta 21. veka. BiH nema sopstvenih resursa prirodnog gasa, pa smatram da jedan od prioriteta u razvoju energetskog sektora mora biti obezbeđenje novih pravaca snabdevanja, kao i diverzifikacija izvora", rekao je Košarac.

On je rekao da u "tom kontekstu posmatra i pitanje uključenja BiH u projekat gasovoda Turski tok čiji se nastavak planira dalje ka Srbiji, a interkonekcija za BiH u Rači".

Izgradnja kraka tog gasovoda kroz Republiku Srpsku i dalje ka Federaciji BiH obezbijedila bi, prema njegovim rečima, novu rutu snabdevanja te zemlje prirodnim gasom.

"Ako prepustimo ekonomskim interesima da odlučuju, priključenje na gasovod Turski tok sigurno će biti razvojna šansa za BiH. Gasifikacija donosi ogromne prednosti ne samo domaćinstvima, nego i privredi u celini", ocenio je Košarac.

To će, kako je rekao, podsticati domaće i strane investicije, a zbog konkurentne cene tog energenta, omogućiće i najširu ekonomsku korist za građane.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side