Milanović zbog majice s ustaškim pozdravom napustio obeležavanje godišnjice Bljeska
01.05.2020 Beograd

Milanović zbog majice s ustaškim pozdravom napustio obeležavanje godišnjice Bljeska

Milanović zbog majice s ustaškim pozdravom napustio obeležavanje godišnjice Bljeska Foto: Beta/Hina Admir Buljubašić
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović jutros je u Okučanima napustio skup povodom godišnjice vojno-policijske akcije "Bljesak", jer su neki od učesnika nosili majicu na kojoj je ispisan ustaški pozdrav "Za dom spremni".


"To je namerna provokacija. Smatram to gaženjem žrtava i sećanja na ovaj događaj", rekao je Milanović novinarima, prenela je regionalna N1 televizija.

On je naveo da ubuduće, gde god bude takva situacija, u tome neće učestvovati, dodavši da razume da premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković "moraju".

"Žao mi je, došao sam ovde da odam počast onima koji su pali za Hrvatsku. Pristali smo na sve elemente protokola, ali na ovo nismo pristali. Ovde se jedan od učesnika koji treba polagati venac pre mene skinuo u odoru s porukom 'Za dom spremni'. Ja u tome ne želim da učestvujem", istakao je Milanović.

Na pitanje je li o tome razgovarao s premijerom, Milanović je odgovorio da jeste i da je on "slegnuo ramenima".

Milanović je rekao da je njegov stav o ustaškom pozdravu poznat i da je neko očito hteo da se incident dogodi, dodavši da je o tome trebalo da vodi računa organizator, odnosno Ministarstvo branitelja.

Hrvatski predsednik je u Okučanima trebalo da položi venac zajedno s premijerom i predsednikom Sabora povodom 25. godišnjice akcije Bljesak, kojom je posle četiri godine Hrvatska oslobodila zapadnu Slavoniju.

Mediji su preneli da je u Okučanima više osoba obučeno u majice HOS sa spornim natpisom.

Milanović, koji dolazi iz opozicione Socijaldemokratske partije, pozvao je nedavno Sabor da zakonom zabrani veličanje ustaštva.

Prethodno je u Jasenovcu, na komemoraciji žrtvama tamošnjeg ustaškog logora iz Drugog svetskog rata, rekao da treba "maknuti i baciti" spomen-ploču s uklesanim ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Tu ploču su pre nekoliko godina u Jasenovcu postavili pripadnici zagebačkog Udruženja dobrovoljaca Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) iz rata '90-tih u čast poginulim pripadnicima te jedinice, pravdajući se da se taj pozdrav nalazi na njihovim ratnim oznakama. Posle pritiska javnosti, table je u dogovoru s vladom iz Jasenovca premeštena u Novsku.

Zbog izjave o spomen-ploči HOS i pozdravu "Za dom spremni", Milanovića su kritikovali aktuelni ministar branitelja Tomo Medved i odbrane Damir Krstičević, obojica iz vladajućeg HDZ, kao i pojedinci i udruženja s desnog i krajnje desnog političkog spektra.

 

Plenković: Nije dobro što je Milanović otišao

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas nije dobro što je predsednik države Zoran Milanović napustio skup povodom 25. godišnjice vojno-policijske akcije Bljesak u Okučanima, jer su pojedinci nosili majice s ustaškim natpisom "Za dom spremni".

"Ovo što je predsednik napravio nije dobro jer došli smo odati počast poginulima", rekao je Plenković novinarima u Okučanima ističući da su oni ovde "u ime institucija".

Na pitanje je li reč o smišljenoj provokaciji, kako tvrdi Milanović, odnosno da li je on znao da će neki u Okučane doći u majicama na kojima je oznaka paravojne jedinice iz rata '90-tih, Hrvatskog veća odbrane (HOS) sa spornim ustaškim pozdravom, Plenković je odgovorio da nije.

"Videli ste da je pre nekoliko dana u Jasenovcu za onu ploču (HOS-a) koja je bila u Jasenovcu, a danas više nije tamo, Milanović rekao da ju treba baciti. Nikada od bilo koga od nas ovde nećete čuti da ploču s imenima branitelja koji su poginuli za slobodu Hrvatsku treba baciti", rekao je Plenković.

On je dodao i da svi koji su dali život za Hrvatsku imaju njegovo poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a.

Plenković je rekao da se njegova vlada jasno odredila u vezi pozdrava "Za dom spremni" i da pravi razliku između ustaškog pokreta iz Drugog svetskog rata, koji oštro osuđuje i "nekih oznaka" koje su korišćene ratu '90-tih.

"Veće koje smo osnovali za suočavanje s prošlošću je iznedrilo dokument koji vrlo precizno identifikuje trenutke u kojima se neka obeležja koja su korišćena u Domovinskom ratu mogu koristiti, a to su komemoracije i trenuci u kojima se prisećamo žrtava", dodao je premijer.

Predsednik Sabora Gordan Jandroković ocenio je da je Milanovićev potez neprimeren. On je novinarima rekao da je Milanović izjavom u Jasenovcu "otvorio svetonazorske ideološke sukobe".

Premijer i predsednik Sabora dolaze iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, a predsednik Hrvatske iz opozocione Socijaldemokratske partije. Milanović je u drugom krugu predsednočkih izbora početkom godine pobedio dotadašnju predsednicu i kandidatknju HDZ Kolindu Grabar-Kitarović.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side