Milanović verovatno ide na obeležavanje stradanja srpskih civila posle Oluje
29.07.2020 Zagreb

Milanović verovatno ide na obeležavanje stradanja srpskih civila posle Oluje

Milanović verovatno ide na obeležavanje stradanja srpskih civila posle Oluje Foto: Beta, HINA / Damir Sencar
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Rijeci da će verovatno ići na obeležavanje godišnjice ubistva srpskih civila u selu Grubori kod Knina posle akcije "Oluja" u avgustu 1995.

"Starci su ubijeni kukavički i divljački, to je bilo razbojništvo, a pobeda gardijskih brigada i drugih jedinica u 'Oluji' je neokrnjena, čista i junačka, te Hrvatska nema kompleksa i ne mora se posipati pepelom", rekao je Milanović novinarima u Rijeci, prenela je agencija Hina.

On je tako odgovorio na pitanje o mogućem vezivanju proslave hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" sa stradanjem civila u Gruborima. Milanović je rekao da bi se stradanje srpskih civila trebalo obeležavati na dan kada se tamo ubistvo i dogodilo, 25. avgusta.

Predsednik je istakao da će verovatno otići i na obeležavanje godišnjice ubistva u Gruborima, navodi Hina.

Što se tiče 25. godišnjice akcije "Oluja", Milanović je rekao da će je proslaviti na kninskoj tvrđavi s ratnim zapovednicima 4. avgusta kada će im uručiti odlikovanja.

On je naveo da je kninska tvrđava kultno i mitsko, panhrvatsko mesto. Upitan o sporu oko mesta obeleževanja "Oluje" u Kninu, Milanović je odgovorio da vlada može da organizuje svečanost gde želi, pa i u Čavoglavama, a da on to ne može da spreči, ali može da kaže šta misli.

"Knin je u tom smislu ništa, a to je bio i 1991. Bio je prašnjava železnička stanica, s puno vojnika i fabrikom šarafa, bez novaca, intelekta i bez ideja, a imaginarij pobune je rađen u Beogradu. Ne znam ko mi može zameriti na ovome, građani koji su napustili Knin i žive u Kragujevcu", rekao je Milanović.

Kako je ranije najavljeno, Milanović će odlikovati zapovednike u "Oluji" koji dosad nisu dobili odlikovanja, poput Rahima Ademija, Đure Dečaka, Damira Krtičevića i Antu Kotromanovića.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side