Milanović: Ustaški pozdrav kažnjavati kao govor mržnje
16.07.2020

Milanović: Ustaški pozdrav kažnjavati kao govor mržnje

Milanović: Ustaški pozdrav kažnjavati kao govor mržnje Foto: Beta/Damir Sencar
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da ustaški pozdrav "Za dom spremni" treba kažnjavati kao govor mržnje.

"Imamo dugu istoriju razgovora o toj temi i odluci da taj urlik nije u skladu s Ustavom. Pitanje je hoćemo li ga, kao dosad, nespretno tretirati kao narušavanje reda i mira ili sankcionisati kao govor mržnje, jer on to jeste", rekao je Milanović na pitanje novinara u Zagrebu o zabrani ustaškog pokliča.

On je dodao da nije osoba koja voli zabrane, ali da "ovde druge nema".

"To treba sankcionisati kao krivično delo, ali s vrlo blagom kaznom koja će na onome ko se time bude zabavljao ostaviti beleg da se zna, ali da to bude kažnjivo", naglasio je hrvatski predsednik.

On je pozdravio što će u novoj vladi mandatara, aktuelnog premijera Andreja Plenkovića iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) biti predstavnik srpske nacionalne manjine, Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) kao njen potpredsednik.

"Ovo s manjinama je nastavak dobre prakse, prakse dobrog duha. To nije samo simbolička stvar, to je ono što Hrvatsku kao društvo, kao zajednicu, kao političku zajednicu razlikuje od dosta njenih suseda, nažalost dosta", istakao je Milanović.

Predsednik Hrvatske danas je poverio mandat za sastav nove vlade Andreju Plenkoviću pošto mu je on predočio potpise podrške 76 izabranih poslanika.

Time je dokazao da ima većinu od ukupno 151 poslanika u Saboru, kako je to I predviđeno Ustavom.

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side