Milanović uputio oštre optužbe na račun Plenkovića
23.10.2020 | 19:19h ► 19:30h Zagreb

Milanović uputio oštre optužbe na račun Plenkovića

Milanović uputio oštre optužbe na račun Plenkovića Foto: Beta / Dario GRZELJ
Verbalni sukob dvojice najviših hrvatskih funkcionera, predsednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića nastavljen je i danas oštrim rečima koje je šef države uputio predsediku Vlade nazvavši ga štićenikom svih režima.

"Ovo nije prepucavanje već moj odgovor na tvrdnju premijera da su kao neke moje izjave od pre četiri godine dovele do radikalizacije društva i suludog (oružanog) napada na Vladu, možda premijera, a možda i na mene", rekao je Milanović na konferenciji za novinare u svom kabinetu na Pantovčaku u Zagrebu.

On je ocenio da je odbijanjem da sazove sednicu Veća za nacionalnu sigurnost, a govori da je oružani napad na Vladu bio terorizam, Plenković javnosti "pokazao jezik ili srednji prst".

Milanović je reagovao na Plenkovićevu konferenciju za novinarena na je kojoj on predsednika države nazvao zlostavljačem koji ne radi ništa i optužio ga da je svojim izjavama od pre četiri godine radikalizovao društvo, a sada svojim ponašanjem "minirao borbu protiv koronavirusa".

"Premijer je juče rekao na šta je mislio nakon (oružanog) napada prvenstveno na policajca (ispred Vlade). Optužio me da stojim iza napada, napada na policajce, na mir građana. To je grozna optužba, za to moraš imati neke argumente da bi te tretirali kao osobu zdrave pameti", rekao je šef države i bivši premijer.

On je odbacio Plenkovićeve tvrdnje rekavši da nije širio govor mržnje, te da nju treba razlikovati od "sprdnje".

Naveo je da je Plenković bio "štićenik svih režima" i ponovio ranije izjave da je na osnovu lažne dijagnoze anemije Plenković izbegao služenje vojnog roka u bivšoj JNA.

"Ne znam nikog iz svoje generacije koji je to uspeo", rekao je Milanović i dodao da to nisu mogla ni deca komunističkih glavešina, već samo povlašćeni. 

On je dodao da je bitan Plenković, a ne njegova mama, referišući tako na optužbe da je svojom izjavom iz 2016. kada je za Plenkovićevu mamu rekao da je bila "vojna lekarka" upotrebivši srpsku reč, pokrenuo govor mržnje. 

"On je bitan, a ne mama. On je bio štićenik, lojalan sluga tog režima, on se sa svima nama rugao (Franji) Tuđmanu, to zna deset ljudi. Na meni je da govorim istinu, a ako ti se ne sviđa ta istina, obračunaj se s istinom", naveo je Milanović, aludirajući da je Plenović kasnije došao na čelo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Milanović je trakođe rekao da su Plenkoviću važni jedino karijera i lični probitak i da će Hrvatsku da napusti 2024. kada će se kandidovati za Evropsku komisiju.

Hrvatski predsednik je naveo da je on kao premijer bio na meti napada, posebno u vreme protesta ratnih veterana u šatoru u Zagrebu, koje je podržavao HDZ.

Takođe je rekao da se Plenković svojim analizama kandidaovao za "Nobelovu nagradu za logiku".

Posle Milanovićeve konferencije za novinare, očekuje se ponovo izjava premijera Plenkovića.

Predsednik Vlade i države već duže vreme razmenjuju verbalne uvrede, pa je tako Milanović Plenkovića nazvao "50-godišnjim narikačem" i "herojskim zecom", a Plenković njega "54-godišnjim šmrkavcem" i "piromanom koji se prerušio u vatrogasca".

 

Plenković odgovorio Milanoviću da laže

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković odgovorio je danas na optužbe predsednika države Zorana Milanovića rekavši da je na današnjoj konferenciji za novinare izneo niz laži.

"Ponovno se vidi teški kompleks poraza na parlamentarnim izborima 2016. Njegov ton prema meni je ponovo bio potcenjivački a osim toga je izneo niz laži i neistina", rekao je Plenković na konferenciji za novinare koju je sazvao samo sat pošto je Milanović završio svoje obraćanje medijima.

                                                                               Foto : Lana SLIVAR DOMINIC

Milanović je na toj konferenciji za novinare rekao da je sazvao da bi reagovao na Plenkovićeve optužbe da je on odgovaran za govor mržnje i radikalizaciju društva zbog izjava 2016. Kao i da su te izjave dovele do nedavnog oružanog napada ispred Vlade. Predsednik države je, među ostalim, rekao da je Plenković bio štićenik svih režima, što je obrazložio time da je izbegao službenje vojnog roka u bivšoj Jugoslaviji na osnovu lažne dijagnoze anemije, te da mu je cilj samo lična korist. On je ocenio da je odbijanjem da sazove sednicu Veća za nacionalnu sigurnost, a govori da je oružani napad na Vladu bio terorizam, Plenković javnosti "pokazao jezik, ili srednji prst".

Predsednik Vlade potom je sazvao konferenciju za novinare na kojoj je naveo da nije rekao da je Milanović glavni uzrok radikalizma, ali da je "dao fini obol govoru mržnje" i da indikativnim smatra što njegove teze o Plenkovićevoj majci kao "vojnoj lekarki" (upotrebljena srpska reč na ekavici) šire "njegovi trbuhozborci i radikalna desnica".

"To je to blato, kora od banane, koje baca pod moje noge", dodao je premijer.

Prema njegovim rečima, pređena je crta, jer je nedavno jedan mladić namerno pucao u policajce ispred Vlade.

Predsednik Vlade je odgovorio i na optužbe o lažnoj anemiji rekavši da veliki broj članova njegove porodice ima anemiju.

Ocenuio je i da je Milanovićevo ponašanje "van svih okvira" i da je postao nervozan od otvaranja antikorupcijske istrage protiv direktora "Jadranskog naftovoda" (Janaf) Dragana Kovačevića u čije je privati klub u Zagrebu dolazio i predsednik države, ali i brojni ministri iz Plenkovićeve vlade.

Naveo je da je predsednik države "proricatelj budućnosti", reagujući tako na njegove izjave da će Plenković 2024. otići u Evropski parlament.

Na pitanje novinara smatra li primerenim da on i predsednik države sazivaju vanredne konferencije za novinare zbog ličnih odnosa u vreme kada se država suočava s brojnim problemima, poput korona krize, Plenković je odgovorio da će "odgovarati Milanoviću kad su svi drugi ućutali".

"Ako će svi drugi ćutati, ja kao predsednik Vlade i HDZ nemam pravo ćutati na laži, uvrede i neistine svestan da to nije prirotetna tema. Ovo je moj usputni sport… Radim to radi zaštite integriteta sebe, svoje porodice, pa i Vlade”, rekao je premijer.

Predsednici Vlade i države već duže vreme razmenjuju verbalne uvrede, pa je tako Milanović Plenkovića nazvao "50-godišnjim narikačem" i "herojskim zecom", a Plenković njega "54-godišnjim šmrkavcem", "piromanom koji se prerušio u vatrogasca", a juče i "zlostavljačem i neradnikom". 

 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side