Milanović: Hrvatska ne podržava jednostrane revizije Dejtonskog sporazuma
16.09.2020 | 20:49h ► 21:49h Zagreb

Milanović: Hrvatska ne podržava jednostrane revizije Dejtonskog sporazuma

Milanović: Hrvatska ne podržava jednostrane revizije Dejtonskog sporazuma Foto: Beta / AP
Hrvatska neće podržati inicijative u smeru jednostrane revizije Dejtonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi, saopštio je večeras kabinet hrvatskog predsednika Zorana Milanovića posle njegovog susreta sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Zagrebu.

U saopštenju Milanovićevog kabineta navodi se da je za "ostvarenje stabilne i funkcionalne BiH važan nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u BiH" i da je "Hrvatska, kao prijateljska i susedna zemlja, spremna da da doprinos".

Kako se navodi, Milanović i Dodik su razgovarali o situaciji u BiH i njenim evroatlantskim perspektivama, o problemima u sprovođenju Dejtonskog sporazuma, i o položaju i pravima tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka.

"Interes Hrvatske je stabilna i funkcionalna BiH i osiguranje jednakih prava Hrvata u BiH, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Zbog toga Hrvatska ne može da ostane pasivna i neće podržati inicijative u smeru jednostrane revizije Dejtonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u BiH i jugoistočnoj Evropi", piše u saopštenju.

Navodi se i da je Dodik došao na poziv predsednika Hrvatske, kao član Predsedništva BiH iz Republike Srpske.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je ranije danas da mu je Milanović nedavno rekao da će Dodik doći u Zagreb.

"On je dugo iskazivao želju da dođe i da se sastanemo. Radni susret, bez nekakve velike drame. Možemo razgovarati o čemu god hoćemo", rekao je Plenković novinarima i dodao da će razgovarati o trasi autoputa i drugim važnim pitanjima.

"Moj stav o BiH je jasan, to je naša prijateljska, susedna zemlja, koju podržavamo, dajemo podršku i na putu unutrašnjih reformi i na putu prema NATO-u", naveo je Plenković.

Hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, kritikovali su danas Milanovića i Plenkovića što primaju Dodika, navodeći da on dovodi u pitanje opstanak BIH.

Džaferović je naveo da je reč o "uzvratnoj poseti koju je prihvatio službeni Zagreb ignorišući institucije BiH".

 

Dodik: Nisam došao u Zagreb da bih klevetao ili podmetao

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da nije došao u Zagreb da kleveće i podmeće, već da hrvatske zvaničnike upozna sa svojim viđenjem situacije u BiH i načinima saradnje.

"Izražavam zadovoljstvo činjenicom da sam danas ovde u Zagrebu razgovarao s predsednikom i premijerom…Mislim da se naša saradnja odvija na najbolji mogući način", rekao je Dodik posle susreta s Plenkovićem, prenela je N1 televizija.

On je zahvalio Hrvatskoj na "predanoj podršci evropskom putu Bosne i Hercegovine".

Dodik je ocenio da je ključno pitanje i funkcionisanje BiH, jer je, kako je rekao, nizom intervencija došlo do urušavanja odnosa.

"Danas vidimo pokušaje bošnjačkog naroda koji pokušava marginalizovati položaj Hrvata i Srba i uočili smo da je bošnjačka strana ona koja radi u interesu bošnjačke političke elite", izjavio je Dodik.

On je je rekao da treba obezbediti da konstitutivni narodi imaju predviđena prava.

"Mi u RS imamo dobru saradnju s Hrvatima, ali to nije na štetu Bošnjaka", dodao je član Predsedništva BiH iz RS.

Upitan o kritikama hrvatskog i bošnjačkog člana u Predsedništvu zbog njegove posete Zagrebu, Dodik je odgovorio da postoji mogućnost da svaki član Predsedništva organizuje posete.

"(Željko) Komšić je bio u Severnoj Makedoniji, pa niko nije pravio galamu. Oni mogu sutra ovde da dođu i da razgovaraju. Njihova komunikacija, njihov problem, pokazuju pravo lice političkog Sarajeva”, rekao je Dodik i dodao da "ne želi da napravi ništa na njihovu štetu".

Dodik je rekao da je Komšić "izabran bošnjačkim glasovima" i da "to ne bi bio problem da ne čini sve na štetu hrvatskog naroda u BiH".

 

Dodik: Verujem da će doći do komunikacije Milanovića i Vučića

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je večeras za RTL televiziju da veruje da će doći do komunikacije predsednika Hrvatske i Srbije Zorana Milanovića i Aleksandra Vučića.

Na konstataciju novinara da u Milanovićevom kabinetu kažu da nemaju i da neće imati kontakte s Vučićem, Dodik je odgovorio da ne želi da komentariše domaćina, ali da misli da je greška ne komunicirati, preneo je RTL na sajtu.

"Mislim da Vučić ima dobre namere i da može pomoći u stabilizaciji ukupnih prilika", rekao je Dodik.

On je naveo da su Srbi i Hrvati kao narodi "kroz istoriju imali teška sučeljavanja i teško breme nose, ali svakako u ovom trenutku su najvažniji narodi na ovom prostoru, imaju svoje države".

"Naprosto smo primorani sarađivati. Ja verujem da će do te komunikacije doći i treba do nje doći", zaključio je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH sastao se danas u Zagrebu s predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side