Milan Lukić optužen i za ratni zločin u Štrpcima
13.12.2019 Sarajevo

Milan Lukić optužen i za ratni zločin u Štrpcima

Milan Lukić optužen i za ratni zločin u Štrpcima Foto: freeimages
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milana Lukića zbog ratnih zločina nad putnicima bošnjačke i hrvatske nacionalnost u stanici Štrpci 1993. godine, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Lukić (1967) tereti se da je učestvovao u planiranju i realizaciji otmice civila i njihovom ubistvu na obali reke Drine 27. februara 1993. godine.

Optuženi se tereti da je, zajedno sa komandantima i ostalim pripadnicima Interventne čete Višegradske brigade Vojske RS, u mestu Štrpci učestvovao u planiranju i organizovanju otmice putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz prinudno zaustavljenog voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar.

Lukić se tereti da je učestvovao u otmici 18 osoba bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije i Crne Gore sa područja Sandžaka, jedne osobe hrvatske nacionalnosti iz Beograda i jedne NN osobe arapskog porekla, koji su posle odvedeni u školu u mestu Prelovo, gde su pretučeni, mučeni, zlostavljani i opljačkani.

Nakon toga, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH, oni su odvezeni u mesto Musići, gđe je Lukić učestvovao u ubistvu otetih osoba, čija tela su bačena u Drinu.

Od 20 osoba, pronađeni su posmrtni ostaci četiri žrtve, dok se za ostalima još traga.

Lukić se tereti za ratni zločina protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Milan Lukić se već nalazi na izdržavanju doživotne kazne na koju ga je 2009. godine osudio Haški tribunal za zločine počinjene na području Višegrada od 1992. do 1995. godine.

Posle ispitivanja Lukića, Tužilaštvo BiH je ispunilo poslednje procesne uslove za podizanje optužnice protiv njega i za zločin u Štrpcima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side