15.05.2018 Sarajevo

Mijatović: Vlasti u BiH moraju naći rešenja za izbeglice i migrante

Mijatović: Vlasti u BiH moraju naći rešenja za izbeglice i migrante Foto: Beta/AP/Amel Emric
Komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović izjavila je da smatra da će vlasti u BiH postići saglasnost o tome da pitanje migranata u toj zemlji treba rešavati u skladu s ljudskim pravima, bez obzira na to što povećan broj dolazaka tražilaca azila i drugih migranata predstavlja socijalni i ekonomski izazov.

Mijatović je u pismu Savetu ministara BiH konstatovala da je do sada za smeštaj osoba koje su izrazile nameru da zatraže azil korišćen jedino azilantski centar u Delijašu u Trnovu kod Sarajeva, u koji mogu da se smeste 154 osobe.

Ona je dodala da prihvatni izbeglički centar u Salakovcu kod Mostara za sada nije u upotrebi, preneli su bosanski mediji.

Pozivajući se na podatke UNHCR-a, Mijatović je navela da je u BiH ušlo 1.138 izbeglica i migranata, dodavši da su vlastima od početka godine do kraja marta predata 253 zahteva za međunarodnu zaštitu.

Ti zahtevi, ocenila je komesarka za ljudska prava Saveta Evrope, moraju biti procesuirani pravedno i efikasno.

Prema njenim rečima, obaveze BiH po humanitarnom pravu nisu ograničene na osobe koje su zatražile takvu zaštitu, tako da čak i kada osobe nisu službeno zatražile azil, svaka odluka o njihovom vraćanju mora biti doneta u skladu s obavezama iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Mijatović je pojasnila da to uključuje i zabranu vraćanja pojedinca u situaciju u kojoj bi oni mogli biti izloženi mučenju ili nehumanom i ponižavajućem tretmanu, te zabranu kolektivnog proterivanja.

Ona je izrazila zabrinutos zbog situacije u kojoj se sada nalaze izbeglice i migranti u BiH, s ozbirom na to da porodice s decom spavaju na ulici i nemaju redovan pristup hrani.

"Čini se da se to dešava zbog manjka sistematskog odgovora vlasti na humanitarne potrebe ovih osoba", ocenila je Mijatović.

Ona je dodala da je zdravstvena nega pružena samo osobama smeštenim u azilantskom centru u Delijašu, ali ne i onima koji žive izvan njega.

"Vlasti moraju, koristeći sva dostupna sredstva, po hitnom postupku pružiti prikladan smeštaj svim izbeglicama i migrantima, uključujući tražioce azila. To, po mom mišljenju, logično podrazumeva trenutno neiskorišćen izbeglički prihvatni centar u Salakovcu", istakla je Mijatović.

Komesarka za ljudska prava Saveta Evrope smatra da BiH mora da revidira svoj plan za vanredne situacije koji se odnosi na migracije iz 2015. godine, jer se situacija od tada dosta promenila, pošto je povećan broj migranata koji se iz Hrvatske vraćaju u BiH, a povećan je i broj migranata koji u BiH ulaze ilegalno, u manjim grupama.

Komentarišući mogućnost da vlasti u BiH zatvore granicu za izbeglice i migrante, Mijatović je naglasila da je od ključne važnosti da sve osobe koje žele zatražiti međunarodnu zaštitu u BiH, imaju mogućnost da to i učine.

"Svi zahtevi za azil moraju biti razmotreni pojedinačno, kroz pravedne i efikasne procedure, uzimajući u obzir pojedinačne okolnosti i aktuelne i relevantne informacije o zemlji porekla", navela je ona.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side