23.05.2018 Sarajevo

Mektić:U Sarajevu 7. juna sastanak ministara policije iz regiona o migrantima

Mektić:U Sarajevu 7. juna sastanak ministara policije iz regiona o migrantima Foto: Beta, AP / Amel Emrić
Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da bi 7. juna u Sarajevu trebalo da bude održan sastanak ministara unutrašnjih poslova zemalja regiona, na kojem bi se razgovaralo o problemima u vezi s migrantima.

"Nadam se da će se ministri odazvati, doći u Sarajevo, da rešavamo pitanje ovih nezakonitih migracija preko zapadnog Balkana. Smatram da ovaj problem možemo daleko bolje rešavati ako sednemo zajedno", rekao je Mektić posle sednice Saveta ministara BiH.

On je najavio da bi uskoro trebalo da otputuje u Poljsku, u sedište Evropske agencije za obezbeđenje granica (FRONTEX), kako bi se videlo šta ta organizacija može uraditi u vezi sa migranstkom krizom u BiH, dodavši da je u postoji stalna saradnja i koordinaciji s međunarodnim organizacijama koje deluju u BiH.

Ministar bezbednosti je dalje kazao da postoji opšti konsenzus u ovom telu kada je reč o delovanju institucija BiH u vezi sa migranstkom krizom, dodavši da ne želi da se bavi "pokušajima da se politički opravda ono što se prošle sedmice desilo na Ivan sedlu, kada je policija Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zaustavila konvoj sa migrantima koji su iz Sarajeva izmešteni u centar u Salakovcu".

"To što neko želi da politički profitira na ovim ljudima koji prolaze pakao, sramota je tih ljudi", rekao je Mektić.

Prema njegovim rečima, ocenu delovanja predstavnika HNK daće Tužilaštvo BiH.

Policijski komesar HNK Ilija Lasić je prošle sedmice u Konjicu zaustavio migrantski konvoj, koji se kretao ka izbegličkom centru u Salakovcu kod Mostara, i uz pretnju oružjem vratio autobuse na Ivan Sedlo, na teritoriju Kantona Sarajevo.

Posle nekoliko sati migranti su ipak otputovali u Sijekovac, gde su smešteni.

Upitan da li je upoznat sa informacijom da Hrvatska ilegalno vraća migrante sa svoje teritorije u BiH, Mektić je rekao da ima različitih informacija kada je reč o postupanju susednih zemalja sa migrantima, ali nije izneo više detalja o tome.

Savet ministara BiH zadužio je danas Ministarstvo inostranih poslova BiH da Srbiji i Crnoj Gori uputi note, kojima će pozvati te dve zemlje da zaustave aktivnosti na preusmjeravanju valova migranata prema BiH, da se aktivnosti koordinišu, kao i da se Srbija i Crna Gora obaveste da će BiH, u skladu sa važećim zakonima, preduzeti sve mere u cilju odbijanja i sprečavanja nezakonitih ulazaka na svoju teritoriju.

MIP BiH još je zaduženo da Hrvatskoj, kao i nadležnim institucijama Evropske unije, uputi zahtev za hitan sastanak cilju bolje koordinacije i iznalaženja rešenja po pitanju tranzita migranata kroz Bosnu i Hercegovinu.

"Migrantska kriza problem je cele Bosne i Hercegovine i neophodno je da se u njeno rešavanje uključe sve relevantne institucije u BiH", zaključio je Savet ministara BiH.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side