21.06.2018 Sarajevo

Mektić: Moguće uključivanje Oružanih snaga BiH u rešavanje problema s migrantima

Mektić: Moguće uključivanje Oružanih snaga BiH u rešavanje problema s migrantima Foto: prtscr ytb
Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas da postoji mogućnost uključivanja Oružanih snaga BiH u rešavanje problema s migrantima.


"Pokrenuću inicijativu da se omogući uvođenje Oružanih snaga BiH u rešavanje problema migranata ukoliko on, ne daj bože, eskalira", rekao je Mektić novinarima u Sarajevu posle sednice Operativnog štaba koji se bavi migranstkom krizom u BiH.

On je pozvao političare na svim nivoima vlasti da problem u vezi sa migrantima u BiH ne koriste za predizbornu kampanju.

"Molio bih političare da se ne petljaju u ovaj problem, oni ne mogu pomoći. Mi nemamo kvalitetnu termovizijsku kameru, nemamo radara, ali ne - oni od toga prave predizbornu kampanju. Kćerka (načelnika Velike Kladuše) Fikreta Abdića je juče zatražila da se u BiH proglasi ratno stanje. Vidite li s kakvim mi političarima imamo posla", istakao je Mektić.

On je pozvao poslanike u parlamentu BiH da se stvore uslovi da se izdvoji više od 75 hiljada konvertibilnih maraka, koliko je do sada izdvojeno za rešavanje problema migranata u BiH, dodavši da je zahvaljujući njegovom angažmanu, obezbeđena pomoć u iznosu od pet miliona evra od EU.

Ministar bezbednosti BiH je upozorio da će problem s migrantima u BiH trajati, da vlasti u BiH "nemaju čarobni štapić da ga reše", i da treba jačati zaštitu državne granice, jer EU nema rešenja za migrantsku krizu.

Mektić je upozorio na kriminal u vezi s migrantima, traćeči hapšenje krijumčara migranata što je ocenio kao "posao unosniji od krijumčarenja droge".

Po njegovim rečima, policijske službe navode da imaju problem s tužilaštvima, koja se "ne snalaze i sporo vrše istrage", te je pozvao tužilaštvo da "odredi broj tužilaca koji se znaju baviti slučajevima krijumčarenja ljudi".

Ministar je rekao da većina migranata dolazi iz Bugarske i Grčke, te da migracije funkcionišu na bazi kriminala, trgovine i krijumčarenja ljudi.

"To je karakteristično za celu rutu. Tražim od policijiskih agencija da budu aktivne na celoj ruti. Ovo je postao ozbiljan biznis koji donosi više profita od krijumčarenja droge. Pojedinci iz migrantskih grupa su se počeli baviti krijumčarenjem", kazao je.

Od početka godine u BiH je ušlo oko 6.600 migranata.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side