14.09.2018 Skoplje

Mediji: Zaev putuje u Vašington na sastanak sa Pensom

Mediji: Zaev putuje u Vašington na sastanak sa Pensom Foto: printscr
Premijer Makedonije Zoran Zaev narednih dana bi mogao da otputuje na sastanak da potpredsednikom SAD Majkom Pensom, javila je televizija Kanal 5.

Ta makedonska televizija navodi da nezvanično doznaje da nisu poznati format i tačan datum posete Zaeva Vašingtonu, koja se dešava u jeku pojačane međunarodne podrške predstojećem referendumu u Makedoniji o imenu države.

Iz Vlade Makdonije, dodaje se, nisu potvrdili informaciju, zato što, kako su naveli, zvanična potvrda za sastanak Zaeva i Pensa trebalo da stigne iz Vašingtona.

U Skoplje će u ponedeljak doputovati američki ministar odbrane Džejms Matis, koji je najavio da u posetu Makdoniji dolazi da izrazi podršku SAD predstojećem referendumu o imenu, ali i zabrinutost zbog mogućeg mešanja Moskve u taj proces.

Matis je treći američki zvaničnik koji u razamku od nekoliko dana dolazi u Makedoniju da bi izrazio podršku SAD referendumu na kojem će građani 30. septembra odlučivati o prihvatanju dogovora sa Grčkom o promeni imena države u Severna Makedonija, što je osnovni uslov za evroatlantske integracije.

Pre njega su o uradili visoki funcioner Stejt Departnemta Ves Mičel i senator Ron Džonson, blizak saradnik predsednika Donalda Trampa.

Pored njih u Skoplje su, da bi pozvali građane da iskoriste demokratsko pravo i utiču na budućnost svoje zemlje, došli brpojni evropski zvaničnici među kojma su bili nemačka kancelarka Angela Merkel i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, kao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side