31.10.2017 Podgorica

Mediji u Crnoj Gori: Rusija dodelila status izbeglice osumnjičenom Ananiju Nikiću

Mediji u Crnoj Gori: Rusija dodelila status izbeglice osumnjičenom Ananiju Nikiću Foto: pixabay
Rusija je odbila Crnoj Gori da izruči crnogorskog državljanina Ananija Nikića osumnjičenog za umešanost u planiranje navodnog pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra prošle godine, objavili su danas podgorički mediji.

"Dopisom Generalnog tužilaštva Ruske Federacije od 9. oktobra obavešteni smo da je Ananije Nikić, čije je izručenje zatraženo molbom od 6. aprila 2017. godine, dobio status izbeglice, zbog čega nije moguće udovoljiti molbi za izručenje", saopšteno je dnevnom listu Pobjeda u Ministarstvu pravde Crne Gore.

Nikić je službeni prevodilac opozicionog Demokratskog fronta (DF), čiji su čelnici takođe optuženi za umešanost u neuspelu zaveru, navodno organizovanu od strane određenih struktura iz Rusije, a s ciljem da se spreči ulazak Crne Gore u NATO.

Crnogorske vlasti su sredinom oktobra uputile zahtev vlastima u Rusiji da ih obaveste u kojoj je fazi postupak za izručenje Nikića koji je 2. aprila uhapšen u regiji Rostov, nakon čega mu je određen ekstradicioni pritvor.

Nakon nekoliko meseci provedenih u pritvoru zvanični prevodilac DF-a se našao na slobodi, uz obavezu da ne sme da napusti teritoriju Rusije i da redovno treba da se javlja njihovim vlastima, navodi list.

Postupak protiv Nikića odvojen je od sudskog postupka protiv 14 ruskih, crnogorskih i srpskih državljana kojima se pred Višim sudom u Podgorici sudi za pokušaj terorizma.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side