18.05.2018 | 11:32h ► 13:28h Skoplje

Mediji: Republika Ilindenska Makedonija moguće rešenje spora oko imena

Mediji: Republika Ilindenska Makedonija moguće rešenje spora oko imena Foto: Beta, AP
Republika Ilindenska Makedonija je novi predlog za rešenje spora oko imena o kojem su u Sofiji razgovarali makedonski i grčki premijer, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, objavio je danas portal Nova TV, pozivajući se na diplomatske izvore.

Navodi se da bi novi makedonski predlog navodno bio prihvatljiv za grčku stranu, koja insistira na erga omnes, što tumači kao ime za opštu upotrebu.Paket tog rešenja za spor oko imena Makedonije predviđa da jezik bude makedonski, a da u rubrici državljansvo bude zapisano: građani Republike Ilindenske Makedonije, kao i da međunarodni kodovi ostanu MK/MKD.

Zaev je juče u Sofiji rekao da je sa Ciprasom razmotrio nekoliko opcija i da je jedna bila prihvatljiva za obe strane, ali nije naveo koja.

Prema portalu Nova TV, ideja sa referencom Ilindenska je da se potvrdi istorijski kontinuitet makedonske države na koji se poziva u preambuli Ustava.

Do sada se razgovralo o geografskim referencama i poslednji predlozi medijatora UN Metjua Nimica su bili "gornja", "severna", "vardarska" Makedonija.

Zaev i Cipras su najavili da će se novom predlogu, za koji smatraju da je prihvatljiv, konsultovati sa opozicijom i predsednicima dve države, kao i da treba da se proveri da li može institucionalno da se sprovede.

Vlada Makedonije se nada rešenju spora pre Saveta ministara EU u junu, kako bi dobila datum za početak pregovora o prijemu u EU, dok se u julu, na Samitu NATO, nada pozivu za stupanje u tu alijansu.

Maratonski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka pokrajina, blokira evroatlantsku integraciju Makedonije. Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.

 

Zaev očekuje da se građani Makedonije saglase s predlogom rešenja spora sa Grčkom

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas u Sofiji da očekuje da se građani i institucije u Makedoniji saglase sa predlogom konačnog rešenja spora oko imena i da bude potvrđeno.

Kako je javio izveštač Televizije Telma iz Sofije, u govoru na "Bečkom ekonomskom forumu", Zaev nije rekao koji je predlog utvrđen sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom kao prihvatljiv, ali je istakao da je bio motivisan da traži mogućnosti za konačno rešenje dvoipodecenijskog spora.

"Lično sam bio motivisan da idem napred sa mojim kolegom Ciprasom, da na kreativan način nađemo moguće rešenje koje će biti konačno, koje je mogućnost za konačno rešenje problema koji ošpstoji više od 25 godina", rekao je makedonski premijer.

To je, kako je istakao, senzitivan problem, ali je poruka za prijateljstvo, saradnju i povezanost nešto što je vredno da se ide hrabrim koracima.

"Nadam se da će naši građani, naše institucije, da se saglase, da bi konačno rešenje bilo potvrđeno", rekao je Zaev.

Pojedini makedonski mediji objavili su danas da je "Republika Ilindenska Makedonija" predlog za rešenje spora oko imena o kojem su u Sofiji, koji su kao obostrano prihvatljiv, utvrdili i makedonski i grčki premijer na marginama Samita EU – Zapadni Balkan.

Prema portalu Nova TV, paket tog rešenja za spor oko imena Makedonije predviđa da jezik bude makedonski, a da u rubrici državljansvo bude zapisano: građani Republike Ilindenske Makedonije, kao i da međunarodni kodovi ostanu MK/MKD.

Zaev i Cipras su juče, na odvojenim konferencijama za novinare, istakli da je želja dve vlade da spora oko imena Makedonije reži pre Samita EU u junu.

Vlada Makedonije se nada da bi tada mogla da dobije datum za početak pregovora o prijemu u EU, dok se u julu, na Samitu NATO, nada pozivu za stupanje u tu alijansu.

Maratonski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka pokrajina, blokira evroatlantsku integraciju Makedonije. Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.

 

Skoplje ne potvrđuje, ali ni ne demantuje da je novi predlog Republika Ilindenska Makedonija

Vlada Makedonije nije danas potvrdili, ali ni demantovala informaciju koja se pojavila u medijima da je novi predlog za rešenje u pregovrima s Grčkom oko imena "Republika Ilindenska Makedonija".Državnoj ageciji MIA rečeno je da neće komentarisati to pitanje, jer o toku pregovra s Grčkom oko imena prvo treba da budu informisani predsednik Makedonije, lider najveće opozicione partije VMRO DPMNE i drugi lideri, što će se, kako se navodi, desiti uskoro.

"Kao što je izjavio premijer Zoran Zaev, u poslednjoj fazi pregovora makedonska strana je prezentirala više opcija za moguće rešenje, a za jednu od njih je potvrđeno da može da bude prihvatljiva za obe strane", rečeno je u Vladi Makededonije.

Premijer Zaev izjavio je danas u Sofiji da očekuje da se građani i institucije u Makedoniji saglase sa predlogom konačnog rešenja spora oko imena i da ono bude potvrđeno.

U govoru na "Bečkom ekonomskom forumu" u Sofiji, Zaev nije rekao koji je predlog utvrđen s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom kao prihvatljiv, ali je istakao da je bio motivisan da traži mogućnost za konačno rešenje dvoipodecenijskog spora.

Zaev i Cipras su nakon sastanka na odvojenim konferencijama za novinare istakli da je želja dve vlade da spor oko imena Makedonije reše pre Samita EU u junu.

Vlada Makedonije se nada da bi tada mogla da dobije datum za početak pregovora o prijemu u EU, dok se u julu, na Samitu NATO, nada pozivu za stupanje u tu vojnu alijansu.

Maratonski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka pokrajina, blokira evroatlantsku integraciju Makedonije. Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.

 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side