Mediji: Pariz nije za početak pregovra sa Skopljem i Tiranom
03.10.2019 Skoplje

Mediji: Pariz nije za početak pregovra sa Skopljem i Tiranom

Mediji: Pariz nije za početak pregovra sa Skopljem i Tiranom Foto: pixaby
Stav Francuske o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom nije se promenio u odnosu na jun, prenela je agencija Evropa pozivajući se na diplomatske izvore u Savetu EU.

Kako je preneo dopisnik državne agencije Severne Makedonije MIA iz Brisela, na poslednjem ambasadorskom sastanku nije bilo napretka u diskusiji za početak pregovora sa te dve zemlje.

"Ništa se nije promenilo", rekao je izvor agencije Evropa.

Prema tom mediju, "nekoliko zemalja" još uvek imaju rezerve za otpočinjanje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Francuska i Danska još nemaju stav, ali "Francuska nije pokazala veliki optimizam", saznaje Evropa od svojih izvora.

Agencija MIA je juče javila, pozivajući se na svoje izvore, da je poruka Francuske da će krajnju odluku doneti sam francuski predsednik Emanuel Makron i da nije isključeno da se to desi na Evropskom savetu 17. oktobra, umesto na sastanku ministara u Luksemburgu 15. oktobra.

Agencija Evropa je potvrdila da je Holandija na jučerašnjem ambasadorskom sastanku pokazala uzdržanost za otvaranje pregovora s Albanijom i podsetila da nemački parlament, iako podržava početak pregovora sa Tiranom, smatra da ta zemlja treba da prethodno ispuni određen broj uslova.

Nova runda razgovora o početku pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom zakazana je za 9. oktobar na ambasadorskom nivou u Briselu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side