Mediji: HDZ i Bandić najveći pobednici lokalnih izbora
05.06.2017 Zagreb

Mediji: HDZ i Bandić najveći pobednici lokalnih izbora

Mediji: HDZ i Bandić najveći pobednici lokalnih izbora Foto: pixabay
Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i novi-stari gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najveći su pobednici lokalnih izbora, ocenjuju danas hrvatski mediji.

Analizirajući ukupne rezultate izbora posle drugog izbornog kruga u nedelju, Večernji list piše da je drugi krug doneo potvrdu premoći HDZ-a u županijama, jer ta stranka ima 12 od ukupno 20 župana u Hrvatskoj. Zanimljivo je da HDZ-ovci vode sve županije u Dalmaciji i Slavoniji.

Drugoj političkoj partiji, Socijaldemokratskoj partiji (SDP) drugi krug izbora nije doneo nijedno dodatno mesto župana, a biralo se u njih devet, pa su joj ostala dva župana izborena u prvom krugu (Primorsko-goranska i Krapinsko-zagorska županija), dok je u Zagrebačkoj županiji ta stranka podržala novoizabranog župana iz Hrvatske seljačke stranke (HSS).

Po jednog župana imaju i Hrvatska narodna stranka (HNS) - Međimurska županija, Istarski demokratski sabor (IDS) - Istarsku županiju i Reformisti bivšeg HNS-ovca Radimira Čačića Varaždinsku županiju.

Čačić takođe slovi za jednog od pobednika izbora, budući da je jedva ušao u drugi krug, da bi u njemu pobedio bivšeg stranačkog kolegu iz HNS koji je u prvom krugu imao uverljivu prednost.

Bjelovarsko-bilogorsku županiju vodi nezavisni Damir Bajs.

Uz 20 županija, Grad Zagreb ima status grada i županije, a naredne četiri godine vodiće ga Milan Bandić, najdugovečniji gradonačelnik glavnog grada. Njemu je to već šesti mandat, a osvojio ga je uprkos brojnim aferama, ali i optužnici za korupciju u gradu koji vodi.

Uz najveći broj župana, HDZ je osvojio i najviše gradova - 62 od 127, a mediji navode da je osvajanjem gradonačelničkog mesta u Splitu izbio kritike da HDZ ne pobeđuje u velikim gradovima.

Pobedu kandidata HDZ Andre Krstulovića Opare u Splitu posebno je istakao i predsednik HDZ Andrej Plenković, a za stranku je simbolički važna i pobeda u Metkoviću, gradu u kojem je nastao Most, glavni konkurent HDZ na desnom centru.

Zanimljivo je da je HDZ izgubio Knin, grad koji je oduvek važio za stranačku tvrđavu. Tako će Knin u naredne četiri godine voditi Marko Jelić koji je kao kandidat grupe građana pobedio višegodišnju gradonačelnicu Josipu Rimac.

Od 428 opština u Hrvatskoj HDZ je pobedio u njih 195, tri više nego na prošlim izborima, dok su SDP-ovi kandidati postali načelnici u 45 opštine, kao i na izborima 2013. Nezavisni kandidati osvojili su načelničkih mesta u ukupno 76 opština.

Što se tiče velikih gradova u Hrvatskoj, Zagreb će voditi Bandić, koji je u drugom krugu tesno pobedio kandidatkinju SDP i HNS Anku Mrak Taritaš, a Split Krstulović Opara koji je u neizvesnoj utakmici pobedio bivšeg gradonačelnika Željka Keruma.

U Rijeci je očekivano pobedio SDP-ov Vojko Obersnel, a u Osijeku nezavisni Ivan Vrkić, kojeg su podržale stranke leve koalicije.

Mediji podsećaju i da će tokom ove sedmice biti jasnije slede li posle lokalnih i parlamentarni izbori budući da Vlada Andreja Plenkovića još nema parlamentarnu većinu.

Očekuje se odluka opozicione Hrvatske narodne stranke o mogućoj saradnji s HDZ, iako su neki istaknuti članovi stranke takvu mogućnost odbacili i pozvali šefa stranke Ivana Vrdoljaka da zbog loših izbornih rezultata odstupi s pozicije. Oni smatraju da je Vrdoljak flertovanjem s HDZ naštetio kandidatima svoje stranke, pre svega u Zagrebu i Varaždinu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side