Marković: Sa Rusijom prošli golgotu, ali ne želimo distancu u odnosima
23.05.2017 Podgorica

Marković: Sa Rusijom prošli golgotu, ali ne želimo distancu u odnosima

Marković: Sa Rusijom prošli golgotu, ali ne želimo distancu u odnosima
Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je danas da će Crna Gora samitu NATO ove nedelje u Briselu prisustvovati u svojstvu stalne članice, iako će ceremonija formalnog učlanjenja biti upriličena 5. juna u Vašingtonu.

Marković je intervjuu Radiju Crne Gore učlanjenje u NATO ocenio kao najveće dostignuće od obnove državnosti 2006. godine.

"Očekujem ozbiljne benefite od članstva u NATO", rekao je Marković.

Crnogorski premijer je ocenio da je u poslednje vreme bilo "neviđenog" uplitanja Rusije u unutrašnja pitanja Crne Gore i taj je period nazvao "golgotom".

Marković je poručio da Crna Gora neće nikome dozvoliti uplitanje u unutrašnja pitanja, da Podgorica ne želi da pogoršava odnose sa Moskvom i da očekuje da će Rusija to razumeti.

"Naš interes nije da sa Rusijom imamo društveno-političku distancu. Istorijske veze dveju država i naroda su takve da taj odnos promenimo u pozitivnom smislu", dodao je on.

Crnogorski premijer ne očekuje da će članstvo u NATO rešti političke tenzije i podele u zemlji, ali smatra da će one posle formalnog učlanjenja biti manje.

Tenzije, prema njegovim rečima, teraju političke aktere na veći nivo odgovornosti.

Marković je, međutim, kategoričan u stavu da ponavljanja izbora neće biti, što je ključni zahtev opozicije za prekid bojkota Skupštine.

"Ako žele da razgovaramo o novim izborima, onda oni moraju da uđu u parlament", poručio je premijer i saopštio da "nije interes vlasti da radi u polupraznom parlamentu".

Crnogorski premijer je ocenio da je sudski proces u slučaju državnog udara "važan u političkom i pravnom smislu", te da on treba da pošalje poruku da "niko nikada više ne ne sme raditi protiv države".

Sud bi sutra trebalo da odlučuje o optužnici crnogorskog tužilaštva kojom je optužena grupa državljana Rusije, Srbije i Crne Gore za navodnu rusku zaveru koja je za cilj imala da osujeti Crnu Goru da postane članica NATO.

Marković je izrazio nadu da će Rusija izručiti Crnoj Gori jednog od osumnjičenih za umešanost u pripremu plana koji je podrazumevao nasilnu smenu vlasti, Ananija Nikića, uhapšenog u Rusiji, ali kome je nedavno istekao ekstradicioni pritvor.

"Ako to ne urade, onda je to njihov odgovor na principe međunarodnog prava", dodao je on.

Komentarišući odugovlačenje nekadašnjeg visokog državnog funkcionera Svetozara Marovića da se prijavi na izdržavanje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog malverzacija kojim je naneta višemilionska šteta budžetu, Marković je sugerisao da bi bilo dobro da se Marović "sam prijavi i da se ne izlaže" privođenju.

Od Srbije, gde se Marović nalazi, a za kojim je Crna Gora raspisala poternicu, očekuje da će poštovati međunarodne obaveze i omogućiti izvršavanje sudske odluke.

Crna Gora će formalno postati članica NATO 5. juna kada će Pristupni protokol o članstvu, potvrđen u Skupštini, biti predat depozitaru u SAD, rekao je Marković.

Ceremonija podizanja zastave zakazana je za 7. jun, ispred sedišta NATO u Briselu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side