Marković: Otvoreni za razgovor sa Mitropolijom o zaključivanju ugovora
15.01.2020 Podgorica

Marković: Otvoreni za razgovor sa Mitropolijom o zaključivanju ugovora

Marković: Otvoreni za razgovor sa Mitropolijom o zaključivanju ugovora Foto: Beta/Skupština CG/Igor Sljivancanin
Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da ostaju otvoreni za razgovore sa Mitropolijom crnogorsko primorskom o uslovima za zaključivanje temeljnog ugovora kada za to iskažu spremnost.


Marković je na predstavljanju prioriteta hrvatskog predsedavanja Savetom Evropske unije podsetio da je Crna Gora nedavno donela Zakon o slobodi veroispovesti.

"Imali smo opsežne i detalje konsultacije sa svim verskim zajednicama u Crnoj Gori. Nakon što smo prihvatili njihove preporuke koje su u skladu sa međunarodnim standardima zatražili smo mišljenje Venecijanske komisije. Sve preporuke Venecijanske komisije uvrštene su u tekst zakona i njime je potvrđen sekularni karakter naše države", istakao je Marković.

Ministri spoljnih poslova i pravde, Srđan Darmanović i Zoran Pažin poslali su prethodnih dana poruke da je država spremna na dijalog sa SPC.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da Vlada Crne Gore treba da razgovara sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a ne Mitropolijom jer je Mitropolija deo SPC.

Marković je kazao i da je Crna Gora prethodnih nedelja, uprkos velikom broju, kako je naveo, subverzivnih aktivnosti kojima su bili izloženi, uspela da očuva bezbednost.

Dodao je da je Crna Gora na primeran i odgovaran način, kako i dolikuje članici NATO i državi koja je duboko u procesu evropske integracije, odolela neprimerenoj i agresivnoj medijskoj kampanji uz veliki broj dezinformacija i lažnih vesti - sa cilljem uznemiravanja javnosti i građana i podsticanja nereda i nestabilnosti.

On je rekao da Crna Gora razume situaciju u kojoj se nalazi Evropska unija, ali je dodao da već pregovara po do sada najstrožim kriterijumima, da kao lider integracija ne može da se poredi sa državama koje tek počinju pregovore, te da izmene procesa ne bi trebalo primenjivati retroaktivno.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side