Sud BiH obustavio postupak izručenja Mamića Hrvatskoj
15.06.2018 | 11:25h ► 13:32h Sarajevo

Sud BiH obustavio postupak izručenja Mamića Hrvatskoj

Sud BiH obustavio postupak izručenja Mamića Hrvatskoj Foto: Beta, HINA
Sud Bosne i Hercegovine odlučio je danas da obustavi postupak izručenja bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića Hrvatskoj, u kojoj je nepravosnažno osuđen na 6,5 godina zatvora.

Ovu informaciju novinarima je potvrdio Mamićev advokat Ivica Rajić.

Mamić je posle ročišta u Sudu BiH novinarima rekao da "promišlja zašto mu se sve to dešava", jer, kako je naveo, hrvatsko državno tužilaštvo tvrdi da je fudbalski klub Dinamo oštećen, a Dinamo tvrdi da nije.

"Jednostavno se pitam koji sam to deo ja i kojeg projekta. Sve što se može prekršiti u jednoj državi, prekršio je Zdravko Mamić", kazao je on, dodavši da je državno tužilaštvo Hrvatske u njegovom slučaju "prekršilo sve moguće zakone".

Mamić je naveo da iz Sarajeva putuje u Međugorje, a pozvao je novinare da pozovu hrvatskog ministra pravde i da ga pitaju da li zamenik šefa USKOK-a Sven Mišković ima položen pravosudni ispit.

"On je neovlašteni tužilac. Ako Dinamo kaže - mi nismo oštećeni, mi smo ponosni na rad uprave i gospodina Mamića, privatna pravna osoba kaže da ne traži oštećenje. Ja sam deo nekog projekta koji niko od nas, pa ni ja, ne možemo dokučiti", ocenio je on.

 

Mamić pred Sudom BiH: Ne želim izručenje Hrvatskoj

Odbrana Zdravka Mamića saopštila je danas pred Sudom Bosne i Hercegovine u Sarajevu da bivši funkcioner Fudbalskog kluba Dinamo ne prihvata dobrovoljno izručenje Hrvatskoj, jer ima državljanstvo BiH.

Njegov advokat je istakao da Mamić smatra da se protiv njega u Hrvatskoj vodi montiran proces i da ne veruje tamošnjem pravosuđu.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine održano je ročište na kojem je Mamić odgovarao na pitanja o sebi i tome da li poseduje državljanstvo BiH.

Mamić je rekao da mu je trenutna adresa u Tomislavgradu, te da poseduje državljanstvo Hrvatske i BiH, a sudija ga je upozorila da, sve dok traje postupak pred Sudom BiH, on mora prijaviti svaku promenu adrese boravka u BiH.

Ročištu je prisustvovao i Zoran Mamić, brat Zdravka Mamić i fudbalski trener.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) juče su u Međugorju priveli Mamića.

On je u Hrvatskoj osuđen na 6,5 godina zatvora zbog pronevere novca FK Dinamo i zbog utaje poreza.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side