Makron o proširenju: BiH opasna paklena mašina u regionu
07.11.2019 Beograd

Makron o proširenju: BiH opasna paklena mašina u regionu

Makron o proširenju: BiH opasna paklena mašina u regionu Foto: Beta / AP
Francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio da je cilj izgradnje "svetski moćne i brže, snažnije objedinjene Evropske unije nespojiv s time da se sad otvara proces proširenja".

Makron je to rekao u intervjuu britanskom nedeljniku "Ekonomist" i, na opasku da je među partnerima u EU bilo kritika zbog odbijanja Francuske da odobri početak pregovora sa Skopljem i Tiranom, uzvratio da se takođe "moraju preobraziti procedure proširivanja".

"I drugo, ako postoji bojazan za taj region, pre Makedonije i Albanije je tu pitanje Bosne i Hercegovine… jer 'paklena mašina' koja otkucava 'tik-tak' uz Hrvatsku i koja je sučeljena s problemom povratka džihadista jeste Bosna i Hercegovina", predočio je francuski predsednik.

"Ali ja ne želim nikakav ulazak u članstvo", napomenuo je Makron, "pre nego što se sprovede reforma same Evropske unije i mislim da je to preduslov, nužan i pošten".

"I, ako se tokom idućih meseci reformišu postupci za ulazak u članstvo pre otvaranja pregovora, ja sam spreman da prihvatim pokretanje pregovora", naglasio je on.

"S tim da i oni (dve zemlje)", dodao je, "učine dodatne napore koji im preostaju".

Mehanizmi pregovora o članstvu, smatra francuski predsednik, "nisu prilagođeni, primereni, nisu strategijski, nisu politićki, a previše su birokratski i ne mogu se vraćati unazad" ako nešto bitno ne valja i "to pitanje se mora postaviti".

Makron je dodao i da među članicama u EU nema doslednosti jer nisu svi na samitu u oktobru ni bili za odobravanje početka pregovora sa Severnom Makedonijom, dok je praktično polovina članica Unije bila protiv "zelenog svetla" za Albaniju.

"A ja sam nastojao da upravo budem dosledan i rekao sam im (partnerima) - imamo problem… nismo u stanju da funkcionišemo sa 28 članica, sutra 27, a mislite li vi da bi to bolje išlo kad bi nas bilo 30 ili 32?"

"Oni mi kažu-ako danas pokrenemo, to je za 10 ili 15 godina", naveo je Makron i, kako je primetio, "nije to pošteno prema našim sunarodnicima i građanima tih zemalja".

Francuski predsednik je to uporedio sa stvaranjem ključne bankarske unije EU, što su članice Unije odlučile još 2008, posle velike finansijsko-ekonomske krize, a koja će biti dovršena tek 2028.

"Eto", upozorio je on, "potrebno nam je 20 godina da preuredimo bankarstvo i, prema tome, čak i ako sad počnemo pregovore o članstvu, nećemo uspeti da reformišemo EU ako idemo istim ritmom kao danas".

Makron je stavio do znanja da strategijski cilj mora biti samo znatno snažnija i objedinjena EU u svetu koji se bitno menja i preti da Evropa postane senka velikih sila, pre svega SAD i Kine, pa je otud zamerio nekim partnerima u Uniji koji oklevaju da podrže taj cilj.

"Jer na kraju će Evropa postati samo tržište, neće više biti solidarnosti, politike budućnosti", rekao je francuski predsednik i predočio da, ako nema saglasnosti da se povećaju izdaci za budžet posle izlaska iz ćlanstva velike Britanije, neće biti ni podrške manje razvijenim podrućjima.

"Neće biti ni sredstava da se investira u strane zemlje, a neki onda kažu:to je jedini način da se spreči da tamo caruju Rusija, Turska, Kina… ali ti uticaji su žilavi i jačaju  u zemljama koje pregovaraju o članstvu ili su neke već ćlanice EU", zaključio je Makron.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side