20.06.2018 Skoplje

Makedonski parlament ratifikovao dogovor s Grčkom

Makedonski parlament ratifikovao dogovor s Grčkom Foto: Beta, AP / Boris Grdanoski
Sobranje Makedonije danas je većinom glasova ratifikovalo dogovor s Grčkom o rešavanju spora oko imena i strateškom partnerstvu dve zemlje.

Za ratifikaciju je glasalo svih 69 prisutnih poslanika, dok je opoziciona VMRO DPMNE bojkotovala sednicu, jer dogovor smatra kapitulantskim i štetnim za makedonske nacionalne interese.

Poslanici vladajuće koalicije SDSM i DUI i manjih albanskih opozicionih partija, koji su glasali za ratifikaciju, ishod glasanja pozdravili su aplauzom i uzajamnim čestitanjem.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je na početku sednice pozvao poslanike da ratifikuju dogovor koji "vodi zemlju napred" i "potvrđuje makedonski identitet".


Foto: Beta, AP / Boris Grdanoski

"Imamo dogovor s jasnim obeležjem našeg makedonskog identiteta, našeg makedonskog jezika, za vek vekova. Država će dobiti ime koje će prvi put priznati sve zemlje u svetu", rekao je Zaev.

Dogovorom o rešenju makedonsko-grčkog spora oko naziva Makedonije, previđeno je da Vlada Grčke, pošto dobije dokument ratifikovan u makedonskom parlamentu, obavesti EU da daje podršku za početak pristupnih pregovora s Makedonijom, a NATO da podržava prijem Makedonije.

Po makedonskom ustavu, dogovor s Grčkom bi trebalo da potpiše predsednik Đorđe Ivanov koji je više puta najavio da to neće uraditi, ali taj potpis na ratifikaciju nije neophodan da bi Grčka poslala obeveštenje u Brisel, u EU i NATO.


Foto: Beta, AP / Boris Grdanoski

Zaev je rekao da je dogovor s Grčkom podržala cela međunarodna zajednica i da Makedoniji otvara "sva vrata" evropskoj budućnosti, kao i da očekuje da dobije datum za početak pregovora na predstojećem Savetu EU.

Konačnu reč o dogovoru s Grčkom, rekao je Zaev, daće građani Makedonije na referendumu.

Dogovorom o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i o strateškom partnerstvu dve susedne zemlje predviđeno je da Makedonija promeni naziv u "Severna Makedonija" i da to garantuje ustavnim izmenama do kraja godine. Tim dokumentom priznati su makedonski identitet, jezik i kultura, kao i oznake MK i MKD.

U Makedoniji bi o tom dokumentu građani, prema najavi Zaeva, trebalo da se izjasne na referendumu krajem septembra ili početkom oktobra, posle čega bi u slučaju da bude uspešan, sledile ustavne izmene, i tek posle toga bi Grčka sporazum ratifikovala u svoj skupštini.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side