05.07.2018 | 12:27h ► 15:25h Skoplje

Makedonski parlament drugi put ratifikovao sporazum s Grčkom

Makedonski parlament drugi put ratifikovao sporazum s Grčkom Foto: Beta, AP
Makedonski parlament danas je ratifikovao sporazum o imenu s Grčkom, pošto je predsednik Đorđe Ivanov prvi put odbio da potpiše dokument.

Za dogovor je glasalo 69 poslanika, a uzdržan je bio poslanik vladajuće koalicije Ferid Mihić, dok sednici nisu prisustvovali poslanici opozicionog VMRO DPMNE koji taj dokument smatraju kapitulantskim.

Predsednik parlamenta Talat Džaferi je rekao da je Ivanov dužan da potpiše ukaz o proglašavanju dogovora kad ga poslanici drugi put izglasaju.

Ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov je odbacio ka netačne ocene predsednika Ivanova da dogovor nema ustavni osnov i da ugrožava posebnost makedonske nacije, makedonski jezik i makedonski model suživota.

"Naprotiv, posebnost makedonije nacije i jezika uopšte nisu ugroženi, već se učvršćuju i otvara se mogućnost da kad zemlja postane članica EU makedonski bude jedan od jezika Unije. Uveravam vas, da niko, ni ja, ni premijer Zoran Zaev, ne bi prihvatio ugrožavanje identiteta i nacije", rekao je Dimitrov koji je s grčkim kolegom Nikosom Kocijasem potpisao dogovor.

On je ocenio da nepotpisivanjem dogovora, koji je ratifikovan u Sobranju, predsednik Ivanov krši Ustav Makedonije, uz obrazloženje da to radi da bi ga zaštitio. "Ustav se ne brani njegovim kršenjem, a upravo to radi Đorđe Ivanov", rekao je šef makedonske diplomatije.

Predsednik Sobranja Talat Džaferi je ranije, 29. juna, najavio mogućnost da dogovor s Grčkom, ako ga Ivanov ni drugi put ne potpiše, bude poslat u Službeni glasnik na objavljivanje bez potpisa šefa države, zajedno sa Zakonom o jezicima, koji isto nije potpisao.

Ivanov je 26. juna obavestio Sobranje da je odlučio da ne potpiše ukaz o proglašenju dogovora s Grčkom koji je parlament ratifikovao 20. juna sa 69 glasova za bez prisustva opozicione VMRO DPMNE.

Prethodno je nekoliko puta ponovio da taj dokument neće nikako potpisati "bez obzira na sve pritiske, ucene i pretnje".

Odmah posle završetka sednice Sobranja najveća opoziciona stranka VMRO DPMNE je saopštila da je "danas, kroz nezakonitu proceduru, vlast, ;grubim kršenjem pravnih propisa, sama usvojila dogovor s Grčkom, koji je u svojoj suštini protivustavan i u suprotnosti s državnim i nacionalnim interesima".

Dogovorom s Grčkom je predviđeno da Makedonija do kraja godine pred ustavno ime doda geografsku odrednicu "severna" i da se zove Severna Makedonija, a potvrđen je i garantovan makedonski identitet i jezik.

Tim dokumentom, koji su 17. juna potpisali ministri spoljnih poslova Dimitrov i Kocijas, predviđa se i da građani u Makedoniji moraju da potvrde novo ime države pre ustavnih promena.

 

Preteće pismo poslanicima vladajuće koalicije u Makedoniji zbog Dogovora s Grčkom

Poslanici vladajuće većine u Makedoniji jutros su dobili pismo u kojem im se preti nemirima i zatvorom ako ponovo glasaju za Dogovor sa Grčkom, ;potpisano od nepoznatog Udruženje za borbu za emancipaciju i prava žena.Informaciju da je u Sobranje Makedonije stiglo preteće pismo objavila je nezavisna poslanica izabrana na listi Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Ivana Tufekdžić, koja je ocenila da je to "u najmanju ruku nepristojan pritisak na slobodnu volju poslanika".

Uz pismo koje je upućeno poslanicima vladajuće koalicije, kako su preneli lokalni mediji, bila je zakačena kolumna jednog od lidera stranke Levica i profesora Pravnog fakupteta u Štipu Dimitra Apasijeva, u kojoj je autor napisao: "Biće nemira, pa izbori i onda idete u zatvor".

Poslanicima vladajuće koalicije se sugeriše da tekst, koji je već objavljen u medijima, "jasno oslikava odgovrnost i posledice" glasanja ;ponovnu ratifikaciju Dogovora sa Grčkom.

"Podvlačimo vam da glasanje ZA povlači krivičnu odgovornost i da će izazvati nemire u državi, koji će neminovno dovesti do izbora nakon kojih više nećete biti u parlamentu, a vrlo je izvesno da ćete završiti u zatvoru", navodi se u pretećem pismu poslanicima kojee je Tufekdžićeva objavila na Fejsbuku (facebook.com/ivana.tufegdzik), a preneli i brojni makedonski portali.

Pismo u kojem se preti nemirima i zatvorom nije uticalo na poslanike vladajuće kolicije SDSM i DUI koji su danas, po drugi put, ratifikovali Dogovor sa Grčkom za rešavanje makedonsko-grčkog spora oko imena Makdonija.

Nakon što je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše drugi put je za dogovoru Sobranju glasalo 69 poslanika (od 120), a sednici nisu prisustvovali poslanici opozicionog VMRO DPMNE koji taj dokument smatraju kapitulantskim.

 

Zaev pozvao Ivanova da potpiše Dogovor sa Grčkom

Premijer Makedonije Zoran Zaev pozvao je danas predsednika Đorđa Ivanova da potpiše Dogovor sa Grčkom koji je parlament danas po drugi put ratifikovao.

"Predsednik treba da potpiše ukaz o ratifikaciji Dogovora sa Grčkom. Lepo je da potpiše i neka ostane pri svojim stavovima. To je legitimno, ali zakon ga obavezuje da stavi potpis na ovaj sporazum", rekao je Zaev.

Makedonski premijer je istakao da veruje da će građani Makedonije na referendumu potvrditi Dogovr sa Grčkom i da će njegovo sprovođenje bii iuspešno u obe susedne zemlje.

"Prvi put posle 27 godina naši građani dobijaju šansu da odlučuju o budućnosti Makedonije. Verujem u naš narod i uspeh procesa kojim će se ponositi mnoge generacije", rekao je Zaev.

Makedonski parlament danas pre podne je po drugi put ratifikovao sporazum o imenu s Grčkom, pošto je predsednik Đorđe Ivanov prvi put odbio da potpiše dokument.

Za Dogovor je glasalo 69 poslanika, bez prisustvova poslanika opozicionog VMRO DPMNE koji taj dokument smatraju kapitulantskim.

Predsednik parlamenta Talat Džaferi je rekao da je Ivanov dužan da potpiše ukaz o proglašavanju Dogovora kad ga poslanici drugi put izglasaju.

On je ranije, 29. juna, najavio mogućnost da Dogovor s Grčkom, ako ga Ivanov ni drugi put ne potpiše, bude poslat u Službeni glasnik na objavljivanje bez potpisa šefa države.

Predsednik Makdonije Đorđe Ivanov je prethodno je nekoliko puta ponovio da taj dokument neće nikako potpisati "bez obzira na sve pritiske, ucene i pretnje".

Dogovorom s Grčkom je predviđeno da Makedonija do kraja godine ispred ustavnog imena doda geografsku odrednicu "severna" i da se zove Severna Makedonija, a potvrđen je i garantovan makedonski identitet i jezik.

Tim dokumentom, koji su 17. juna potpisali ministri spoljnih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, predviđa se i da građani u Makedoniji moraju da potvrde novo ime države na referendumu pre ustavnih promena.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side