14.06.2018 Skoplje

Makedonski mediji: Noćas su protesti održani u nekoliko gradova protiv dogovora o imenu

Makedonski mediji: Noćas su protesti održani u nekoliko gradova protiv dogovora o imenu Foto: Beta, AP / Boris Grdanoski
U nekoliko makedonskih gradova, među kojima su Skoplje, Bitolj i Prilep, održani su noćas protesti protiv dogovora s grčkim vlastima o novom imenu Makedonije, preneli su makedonski portali.


Portal lista Nova Makedonija preneo je da se oko 2.000 ljudi sinoć okupilo ispred zgrade parlamenta u Skoplju protiveći se dogovoru s Grčkom.

Demonstranti su zatražili ostavku vlade uzvikujući "Makedonija" i "Izdajnici".

Ispred makedonskog parlamenta (Sobranje) sinoć su bile raspoređene jake policijske snage, ali nema izveštaja o eventualnim sukobima.

List Večer preneo je noćas da su protesti održani i u Bitolju i Prilepu i da se građani protive održavanju referenduma o promeni imena.

Prema dogovoru između premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, Makedonija bi promenila ima u Republika Severna Makedonija što iziskuje promenu Ustava i referendum, dok bi Grčka povukla protivljenje prijemu Makedonije u NATO i početku njenih pregovora o pristupanju EU.

Protivnici sporazuma u Grčkoj o novom imenu Makedonije najavili su za danas proteste u centru Atine.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side