Makedonska opozicija traži pritvor za specijalnu tužiteljku Janevu, Zaev da se sve ispita
16.07.2019 Skoplje

Makedonska opozicija traži pritvor za specijalnu tužiteljku Janevu, Zaev da se sve ispita

Makedonska opozicija traži pritvor za specijalnu tužiteljku Janevu, Zaev da se sve ispita Foto: prtscr ytb
Lider makedonske opzicije Hristijan Mickoski zatražio je danas da bude pritvorena specijalna tužiteljka za prisluškivane razgovore Katica Janeva zbog moguće umešanosti u slučaj iznude za koji je osumnjičen Bojan Jovanovski.

"Kompromitovano Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore je završena stvar, a prvi korak odmah treba da bude pritvor za Katicu Janevu i sve umešane u ovaj kriminalni oktopod", rekao je predsednik VMRO DPMNE na konferenciji za novinare.

Opoziciona VMRO DPMNE mesecima pokušava da diskredituje Janevu i Specijalno tužilaštvo, koje vodi više krivičniih slučajeva za ljude iz bivšeg i sadašnjeg vrha stranke i ometa donošenje zakona o javnom tužilaštvu kojim se reguliše dalji status Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore.

Mickoski je rekao da ne veruje da je ceo slučaj u kojem je za iznudu i pranje novca osumnjičen čelnik kablovske televizije 1TV Bojan Jovanovski, poznat pod estradnim imenom Boki 13, "bio moguć bez podrške vrha vlasti".

Po njegovom mišljenju, hapšenje Jovanovaskog i još jednog biznismena, "predstavlja pozorište da se spasu pravi naručioci takvog kriminala, da se zaštiti koliko je moguće izvršilac Katica Janeva i da se ne dozna kakva monstruzna garnitura vlada zemljom".

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev odgovio je Mickoskom da se otvaranje slučaja u medijima, popularno nazvanom "reket", "jasno demonstrira nedvosmislena borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i vraća poverenje u pravnu državu i vladavinu prava".

Lider vladajućeg SDSM zatražio je da Tužilaštvo za organizovani krminal, koje je pokrenulo tu istragu, "jasno kaže kakva je umešanost Katice Janeve, da bi se sprečile špekulacije koje se zloupotebljavaju za političke igre".

Tužitelja za organizovani kriminal Vilma Ruskoska je, nakon toga, u intervjuu Televiziji 24 rekla da su u slučaju koji je juče otvoren osumnjičene samo dve osobe, kao i da umešanost tužioca za sada ne može da se dokaže.

"Ukoliko se pojave čvrsti dokazi sigurno je da će istraga biti proširena, ali sada stvarno ne mogu da špekulišem i bilo bi neozbiljno da kažem u kojem pravcu može da nas odvede istraga”, rekla je tužiteljka za organizovani kriminal i korupciju Severne Makedonije.

Ruskoska je rekla da poslednji slučaj ne treba da naruši ugled Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, jer, kako je istakla, tamo ima dobrih tužilaca i javnost treba da ima poverenje u njih.

Katici Janevoj, čiji sin radi u televiziji Bokija 13 i prijatelj je sa njim, sinoć je oduzet telefon radi veštačenja. Janeva se danas nije pojavila na poslu nakon što je juče negde u vreme kada je uhapšen Jovanovski dala odloženu ostavku, o kojoj je obavestila saradnike samo nekoliko trenutaka ranije.

Tužilački tim Speciajalnog tužilaštva je danas održao konferenciju za novinare na kojoj se indirektno ogradio od svoje šefice Janeve.

Hapšenju Jovanovskog prethodilo je više tekstova koje je u junu objavio glavni urednik portala Plus info Branko Geroski u kojim Bokija 13, ne navodeći njegovo direktno ime, sumnjiči za "reket", kao i za ucenu pomoću takozvanih priusluškivanih ragovora.

Geroski je, aludirajući na Jovanovskog, pisao da izvesni Koki koji se predstavlja kao vlasnik televizije, zajedno sa nekim ljudima iz vrha vladajuće SDSM (Kiki i Friki), ima grupu za reketiranje biznismena i gradonačelnika.

Jovanovski je u jednom intervju rekao da prepoznaje da je tema tekstova Geroskog, ali je sadržaj okarektorisao kao izmišljen.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side