13.07.2018 Zagreb

Makedonija neće dopustiti Rusiji da opstruira dogovor Atine i Skoplja

Makedonija neće dopustiti Rusiji da opstruira dogovor Atine i Skoplja Foto: Beta, AP
Makedonija neće dopustiti Rusiji da opstruira dogovor o imenu s Grčkom koji je Skoplju otvorio vrata za ulazak u NATO, rekla je danas u Zagrebu makedonska minisatrka odbrane Radmila Šekerinska-Jankovska.

"Oduvek smo govorili da želimo dobru suradnju s Rusijom, ali odluke su na nama. Makedonija je donela odluku", rekla je Šekerinska novinarima.

Šerinska je dodala da žali zbog odluke o proterivanju diplomata, ali da će njena vlada "ostati budna i fokusirana" na primenu dogovora s Atintom, prenela je Hina.

Grčka je proterala dvojicu ruskih diplomata i zabranila ulazak u zemlju još dvojici pod sumnjom da su pokušali da potkopaju sporazum o nazivu Makedonije dogovoren u junu sa Skopljem, a Moskva je najavila da će odgovoriti na isti način.

Grčka i makedonska vlada postigle su sredinom juna dogovor o imenu Makedonije, koja bi trebalo da promeni ime u Severna Makedonija.

Taj dogovor mora da se ratifikuje u obe zemlje, a u Makedoniji je predviđen referendum.

"Referendum i donesene odluke su u korist građana i nećemo dopustiti ničije mešanje na tom putu", rekla je Šekerinska posle sastanka ministara obrane regiona s američkim kolegom Džejmsom Matisom u Zagrebu.

Prema njenim rečima, odlaganje prijema Makedonije u NATO od 2008. izazvalo je tešku političku, privrednu i finansijsku krizu u zemlji.

"Nećemo dopustiti da se to ikada više ponovi", rekla je ona.

Grčka je zbog ustavnog imena Makedonije godinama blokirala početak pregovora o evroatlantskim integracijama Makedonije koja je pozivnicu za članstvo u NATO čeka od 2008. a od 2005. početak pregovora s EU.

Lideri NATO su 11. jula pozvali Makedoniju da počne pregovore o članstvu a članica bi mogla da postane kada se definitivno potvrdi promena imena zemlje.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova u četvrtak je objavilo da smatra da je Makedonija silom uvučena u vojne snage NATO i da takav potez samo produbljuje podele i povećava napetosti u Evropi.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side