10.01.2019 Skoplje

Makedonija: Nastavak sednice parlamenta o amandmanima sutra u 12

Makedonija: Nastavak sednice parlamenta o amandmanima sutra u 12 Foto: Beta / AP
Nastavak sednice makedonskog parlamenta o ustavnim amandmanima, kojima se menja ime zemlje u Severna Makedonija, koji je danas odlagan nekoliko puta, zakazan je za sutra za 12 časova.

To je saopštio predsednik parlamenta Talat Džaferi, a premijer Zoran Zajev koristi odlaganje da nastavi pregovore sa liderom opozicione albanske partije Besa Biljalem Kasamijem i grupom od 8 poslanika opozicione VMRO DPMNE koji su isključeni iz te stranke zbog podške sporazumu iz Prespe sa Grčkom, javlja agencija Makfaks.

Lider Bese Biljal Kasami traži da u pasošima etničkih Albanca kod državljanstva ne stoji dodatak "makedonsko" ispred "građanin Severne Makedonije", kako je predviđeno Dogovorom sa Grčkom, što, u slučaju prihvatanja, stvara rizik da vlada izgubi podršku ;osam poslanika nezavisne grupe VMRO DPMNE, koji su izbačeni iz te opozicione stranke.

Predsednik parlamenta Talat Džaferi takođe je demantovao informaciju lidera Jedinstvene Makedonije Janka Bačeva, po kojoj predstavnici američke ambasade, po nalogu amabasadora Džesa Bejlija, drže trojicu poslanika zaključanih u parlamentu.

„U pitanju je klasična dezimformacija sa ciljem da se nanese šteta ugledu Sobranja i procesu makedonske integracije u EU i NATO", ističe Džaferi u pisanoj izjavi.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side