Majka i kćerka u Banjaluci iseljene iz stana zbog navodnog duga
17.10.2019 Banjaluka

Majka i kćerka u Banjaluci iseljene iz stana zbog navodnog duga

Majka i kćerka u Banjaluci iseljene iz stana zbog navodnog duga Foto: pixabay.com
U Banjaluci policija je danas zbog duga izbacila iz stana majku i kćerku koje su pretile da će se ubiti.


Policija je uhapsila jednu Banjalučanku koja je pokušala da dođe do kuće u naselju Starčevica u kojoj se "sprovodi deložacija", a pristup nije dozvoljen ni novinarima.

Porodica Vukosave (67) i njene kćerke Sanje Popović je u tom stanu skoro 50 godina.

Tokom 1970-ih godina stan je dobio sada pokojni Sanjin otac, prvoborac NOB Ifet Ibrahimkadić. U vreme rata u BIH majka i ćerka su iz stana isterane oružjem, a kada su se 2002. godine vratile iz izbeglištva u Beogradu, majka je, kao naslednica stanarskog prava, otkupila stan.

Dok su bile u izbeglištvu, u stanu je boravio major Vojske RS Janko Trivić koji je posle iseljenja tražio obeštećenje za novac koji je uložio u stan, dok Sanja Popović tvrdi da je "Trivić izmislio dug od sedam hiljada maraka (oko 3,5 hilhada evra)".

Po presudi Okružnog suda, trebalo je da Popovićeve Triviću isplate taj dug, a pošto nisu, kamata je rasla, te i ukupan dug koji je premašio 20.000 KM, zbog čega su izgubile pravo na stan.

Kuća vredi 200.000 KM (oko 100 hiljada evra), kazala je Sanja Popović pošto je policija silom izbacila iz kuće nju i njenu majku, a njena advokatica, Smiljana Moravac Babić, je kao "neverovatno" ocenila da neko za 7.000 KM duga dobije imovinu od 200.000 KM.

"Ovo je velika tragedija, imale su pravo žalbe osam dana, a izbačene su tako da su samo papuče ostale u stanu. Ovo rešenje suda nema ni pečat, ovo je urađeno bez ikakvog poštovanja osnovnih ljudskih prava", kazala je advokatica i dodala da to nije doživela 24 godine, koliko se bavi advokaturom.

Na licu mesta, kao podrška porodici Popović, bili su i narodni poslanik Draško Stanivuković, odbornik u Skupštini Grada Banjaluke Saša Lazić i predstavnik Udruženja građana ReStart Srpska Stefan Blagić.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side