24.06.2019 Skoplje

Mađarski ministar: Nefer prema Severnoj Makedoniji odlaganje početka pregovora sa EU

Mađarski ministar: Nefer prema Severnoj Makedoniji odlaganje početka pregovora sa EU Foto: pixabay
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je danas u Skoplju izjavio da je odlaganje početka pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom "mnogo nefer" i da je objašnjenje "smešno"."

Odlaganje početka pristupnih pregovora je mnogo nefer prema vašoj zemlji, jer svi su znali za rokove i bilo je dovoljno vremena da se pripreme. Argument o nedostatku vremena je, po meni, smešan, jer ste zemlja kandidat već 14 godina i to je dovoljno vremena", rekao je Sijatro posle sastanka s vicepremijerom Severne Makedonije za evropska pitanja Bujarom Osmanijem.

Gost je istakao da Mađarska proces proširenja EU smatra jednim od najvažnijih i da veruje da je proširivanje na region Zapadnog Balkana u pravom interesu Unije, kako ekonomskom, tako i bezbednosnom.

"Verujemo da je proširenje EU pravi interes same Unije i zato smatramo da je odluka o odlaganju početka pregovra veliki gubitak za EU i u suprotnosti s interesima Mađarske. Mi smo susedna država ovom regionu i zato smo osetljivi na značenje i potrebu evrointegracija", rekao je Sijatro.

Sijarto je, kako su preneli makedonski mediji, ;istakao da će Mađarska nastaviti da podržava Severnu Makedoniju radi uspešne evrointegracije, kao i stabilnosti granice, na kojoj su već raspoređene zajedničke snage.

"Mi smo za hitan početak pristupnih pregovora Severne Makdonije i EU. Kao zemlja sused Zapadnom Balakanu mnogo smo osetljivi po tom pitanju i znamo značaj proširenja EU u ovom regionu, a znamo i razliku između stabilnog i nestabilnog stanja u ovom regionu", rekao je ministar spoljnih poslva Mađarske.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side