Mađarska kritikovala EU zbog nenapredovanja u procesu proširenja
02.12.2019 Prag

Mađarska kritikovala EU zbog nenapredovanja u procesu proširenja

Mađarska kritikovala EU zbog nenapredovanja u procesu proširenja Foto: PrtScn
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto kritikovao je danas Finsku, aktuelnog predsedavajućeg EU, i bivšu Evropsku komisiju zbog toga što nisu uspele da napreduju u proširenju Unije.

Sijarto je rekao u izjavama u Pragu posle sastanka sa kolegama iz četiri zemlje Višegradske grupe da je jedan od "najvećih neuspeha" tek otišle Evropske komisije to što EU nije u oktobru uspela da se usaglasli da pokrene pregovore o članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom, prenosi AP.

Rekao je da je finsko predsedavanje Unijom takođe podbacilo u ovome i da je napravilo ogromnu  grešku jer nije uspelo da promoviše to proširenje.

"To je prvo predsedavanje koje nije uspelo da otvori ni jedno (pregovaračko) poglavlje sa bilo kojim kandidatom, to se nikad ranije nije dogodilo", rekao je Sijarto i dodao da je to "ogromna, ogromna greška", prenosi Frans pres.

On je rekao da Crna Gora ima samo još jedno pregovaračko poglavlje da otvori a finsko predsedavanje ne može da ga otvori.

Mađarski ministar je izrazio nadu da će nova Evropska komisija koja je počela sa radom 1. decembra napredovati po pitanju proširenja.

Sijarto je ovo izjavio danas u Pragu posle susreta sa svojim kolegama iz Češke, Poljske i Slovačke, koje zajedno sa Mađarskom čine neformalnu grupu poznatu kao Višegradska grupa i podržavaju proširenje.

"Mi smatramo da odlaganje proširenja i blokiranje proširenje politika koja je potpuno suprotna evropskim interesima", rekao je on.

Mađarska ima portfelj za proširenje u novoj Evropskoj komisiji.

"Kao zemlje centralne Evrope koje žive u susedstvu razumemo malo bolje od ostalih članica EU koliko je važno za Uniju da nastavi proširenje, sa ekonomskog, političkog, strateškog i bezbednosnog stanovišta", rekao je Sijarto.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side