Lider PDP-a Branislav Borenović saslušan kao svedok u aferi prisluškivanje u RS
04.06.2020 Banjaluka

Lider PDP-a Branislav Borenović saslušan kao svedok u aferi prisluškivanje u RS

Lider PDP-a Branislav Borenović saslušan kao svedok u aferi prisluškivanje u RS Foto: Pixabay.com
Predsednik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović saslušan je danas u svojstvu svedoka u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u vezi sa aferom prisluškivanja u Republici Srpskoj.

SIPA je pokrenula istražni postupak protiv srpskog člana Predsedništva BiH i lidera SNSD-a na osnovu krivične prijave koju je protiv njega podneo Borenović Tužilaštvu BiH za krivično delo neovlašćeno prisluškivanje.

"Moja obaveza je bila da podnesem krivičnu prijavu za neovlašćeno prisluškivanje i na taj način pokušam zaštiti sve neistomišljenike Milorada Dodika'', rekao je Borenović za bijeljinsku BN TV.

On je dodao da postoji "dovoljno neoborivih dokaza za podizanje optužnice protiv Dodika".

"Samo priznanje Milorada Dodika da prisluškuje opoziciju govori samo o sebi. Činjenica da se pojavilo dosta dokaza vezano za određena vozila koja kruže po Banjaluci i neovlašteno prisluškuju ljude govori o nečemu što je nesporno'', ističe Borenović.

Prema njegovim rečima, vlasti u Republici Srpskoj i BiH su legalizovali bezobrazluk.

"Nažalost, legalizovali su i korupciju, kriminal i nepotizam i vidim da hoće da legalizuju i neovlašteno prisluškivanje političkih neistomišljenika, što je zaista jedna krajnja faza režimskog ponašanja kojem se mora stati u kraj'', istakao je Borenović.

On očekuje da Tužilaštvo podigne optužnicu protiv Dodika, ali i ostalih osoba uključenih u neovlašteno prisluškivanje.

"Prvo ćemo sačekati da se sav taj istražni postupak provede do kraja. Bez obzira na pokušaj da se pravi neka vrsta izgovora ili opravdanja, mislim da nadležne institucije imaju dovoljno mogućnosti da to ispitaju bez ikakve dileme i da donesu adekvatnu odluku", naveo je lider PDP-a.

Borenović je istakao da očekuje da, osim Dodika, istražni organi provedu postupak i protiv ministra unutrašnjih psolova RS Dragana Lukača, kao i još nekih osoba, jer, kako je naveo, postoji cela struktura koja je uključena u neovlašćeno prisluškivanje.

Za krivično delo neovlašćeno prisluškivanje zakon je predvideo zatvorsku kaznu u trajanju od 6 meseci do 5 godina.

Dodik je na sednici parlamenta RS javno rekao da vlast u tom BH entitetu prisluškuje opoziciju, prepričavajući pojedine telefonske razgovore opozicionih poslanika.

On je na istoj sednici pozvao ministra policije Dragana Lukača da potvrdi njegove navode.

Dan kasnije je rekao da se "samo šalio" i da je to bio "performans".

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side