20.02.2018 Beograd

Lavrov sutra u Sloveniji a potom u Srbiju

Lavrov sutra u Sloveniji a potom u Srbiju Foto: Beta, AP
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov počinje sutra kratku balkansku turneju tokom koje će posetiti Sloveniju i Srbiju, a glavne teme njegovih razgovora biće bilateralni odnosi, ekonomska saradnja, situacija na Zapadnom Balkanu i rešavanje pitanja Kosova.

Tokom jednodnevne posete Ljubljani Lavrov će sutra razgovarati sa šefom slovenačke diplomatije Karlom Erjavcem i predsednikom Bourtom Pahorom i potpisati memoradum o osnivanju Međunarodnog centra za Drugi svetski rat u Mariboru koji će finansirati Rusija radi očuvanja istorijskog sećanja na zajedničku borbu naroda Rusije i Slovenije protiv nacizma i fašizma.

Lavrov će u Beogradu, 21. i 22. februara, razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, šefom diplomatije Ivicom Dačićem, a predviđeni su i kulturni događaji, posvećeni 180. godišnjici rusko - srpskih odnosa, kao i poseta Hramu Svetog Save.

U intervjuu agenciji Beta uoči posete, Lavrov je rekao da su na dnevnom redu bilateralni odnosi u svim aspektima, međunarodna pitanja, situacija u Evropi i na Balkanu i rešavanje kosovskog problema.

Lavrov je rekao da se Moskva ne protivi približavanju Srbije i zemalja regiona Evropskoj uniji (EU), ali da je izbor pred koji Brisel stavlja zemlje kandidate - ili Rusija ili Zapad - veoma pogrešna politika.

On je ocenio da je Zapad pogazio džentlmenski dogovor o neširenju NATO prema granicama Rusije a da sada u tu igru želi da uvuče i Balkan.
Govoreći o Kosovu Lavrov je naveo da će Rusija prihvatiti bilo koje rešenje koje dogovore Beograd i Priština i dodao da je bez tog dogovora besmisleno govoriti o mestu Kosova u UN.

Šef ruske diplomatije govorio je i o političkom, vojnom i ekonomskom prisustvu Rusije u regionu, naglasivši da je Moskva zainteresovana za očuvanje istorijskih, duhovnih, kulturnih veza sa prijateljima na Balkanu, kao i da ne odustaje od namere da reši problem imuniteta svojih saradnika u Humanitarnom centru u Nišu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side