21.09.2018 | 10:46h ► 20:35h Sarajevo

Lavrov: Zapadni Balkan ne treba ponovo da se pretvori u arenu za borbu

Lavrov: Zapadni Balkan ne treba ponovo da se pretvori u arenu za borbu Foto: Beta/ AP
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Banjaluci da Zapadni Balkan ne treba ponovo da se pretvori u "arenu za borbu".

On je kazao da sve zemlje u regionu treba same da donose odluke budućnosti, bez mešanja spoljnih faktora, ističući da i u BiH treba da bude ukinut medjunarodni protektorat, odnosno da se okonča mandat OHR-a.

"Sva pitanja u regionu treba da se rešavaju uz saglasnost zainteresovanih naroda", kazao je Lavrov posle sastanka sa najvišim zvaničnicima RS.

On je istakao da nije upitan ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU, ali da je nedopustivo da se izvana tim zemljama nameće izbor - ili ste sa nama ili ste sa Rusijom.

Šef ruske diplomatije ponovio je da je njegova zemlja za puno poštovanje Dejtonskog sporazuma, ističući da bilo kakve reforme u BiH treba da imaju saglasnost dva ravnopravna entiteta i tri naroda. Lavrov je kazao da Rusija poštuje celovitost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, te da smatra da treba da bude ukinut medjunarodni protektorat u ovoj zemlji.

On je negirao postojanje ruskog uticaja i u ostalim zemljama u regionu, navodeći kao primer Makedoniju, gde, kako je rekao, povodom prestojećeg referenduma nema uticaja Rusije, ali je u Skoplju "mnogo posetilaca sa zapada, koji navijaju za jedno rešenje na referendumu".

"Ako to nije mešanje, onda ne znam šta je", ocenio je Lavrov.

On je nazvao "arogantnom" izjavu evropske komesarke za bezbednost Federike Mogerini, koja je izjavila da je Balkan teritorija EU i da niko drugi tu ne sme da se meša.

"Rusija nema ništa protiv težnji balkanskih zemalja ka EU, ali ove arogantne izjave nisu korektne, suprotne su prirodnom pravu zemalja da razvijaju svoje odnose sa drugim zemljama", naglasio je Lavrov.

On je još kazao da Rusija želi da ostane u Savetu Evrope, ali u onom u koji se nekada učlanila i u kojem se poštuje pravilo da je svaka od zemalja članica ravnopravna i da nijedna zemlja ne sme da bude diskriminisana.

"Sve odluke o tome da li će Rusija ostati u Savetu Evrope zavise od Saveta Evrope", zaključio je Lavrov.

Ruski šef diplomatije rekao je da postoji dobra ekonomska saradnja izmedju BiH i Rusije, te da je sa rukovodstvom RS razgovarao o poslovanju ruskih kompanija na teritoriji ovog entiteta, posebno rafinerija u Brodu i Modriči i snabdevanju RS gasom putem Gasproma.

Istakao je i kulturnu i duhovnu povezanost ruskog i srpskog naroda

Sastankom sa rukovodstvom RS, Lavrov je okončao posetu BiH tokom koje je posetio i Sarajevo i Istočno Sarajevo.

 

Lavrov: podrška dijalogu Beograda i Prištine uz poštovanje rezolucije  1244

Rusija podržava dijalog Kosova i Srbije, uz neophodnost poštovanja Rezulucije 1244 Saveta bezbednosti UN, izjavio je danas u Banjaluci ruski šef diplomatije Sergej Lavrov posle susreta sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, navodi se u saopštenju kabineta srpskog šefa diplomatije.

Lavrov je ponovio da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije, uprkos konstruktivnom stavu Beograda, naglasivši da EU mora da utiče na Kosovo.

Foto: Beta/ Borislav Zdrinja

Dačić je informisao ruskog kolegu o toku dijaloga Beograda i Prištine i ponovio stav Beograda da bez Ruske Federacije ne može biti dugoročnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju.

Dvojica ministara zaključili su da bi uspešno i održivo okončanje dijaloga Beograda i Prištine učvrstilo stabilnost regiona.Šefovi diplomatija Srbije i Rusije Dačić i Lavrov ocenili su da nivo poverenja i visoka dinamika rusko-srpskih kontakata pokazuju da se odnosi dve zemlje kontinuirano i produktivno razvijaju ocenivši da su ti odnosi dostigli nivo strateškog partnerstva.

Lavov je preneo Dačiću da Moskva snažno podržava Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ravnopravnost tri naroda, kao i ustavne nadležnosti dva entiteta u BiH. On je istakao da je Rusija uvek imala konstruktivnu saradnju s EU i SAD u vezi s pitanjima na Balkanu, i da ne vidi razlog da se tako ne nastavi, a ne da se samo jedna od tih strana meša u rešavanje pitanja u regionu.

 

Lavrov: Nisu verodostojne tvrdnje sirijske opozicije, nove američke sankcije Rusiji nepromišljene

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Sarajevu da је rusko-turski dogovor o uspostavljanju demilitarizovane zone u sirijskoj provinciji Idlib samo prelazni korak čiji je cilj uništenje terorista, preneo je TASS.

"Sporazum je postignut s ciljem iskorenjivanja terorističke pretnje. To je svakako prelazni korak jer je samo stvorena demilitarizovana zona", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, taj korak je bio neophodan jer će stvaranje takve zone sprečiti da se iz zone deeskalacije puca na položaje sirijske vojske i rusku bazu u Hmejmimu.

Lavrov je izjavio da su rusko-turskim sporazumom jasno određene granice demilitarizovane zone.

"Do sredine oktobra svi pripadnici al-Nusre moraju da napuste demilitarizovanu zonu i iz nje mora biti odneto svo teško naoružanje", rekao je šef ruske diplomatije.

Šef ruske diplomatije je takođe rekao da će Rusija učiniti sve da spreči pokušaje SAD da stvore autonomne teritorije u Siriji.

"Glavne pretnje teritorijalnom integritetu Sirije i dalje stižu sa istočne strane zemlje, gde se pod kontrolom SAD i formiraju nezavisne i autonomne strukture na tom području. Mi ćemo insistirati na tome da se ta nezakonita aktivnost zaustavi", rekao je Lavrov.

On je dodao da će Rusija i direktno od SAD i u Savetu bezbednosti UN tražiti da se zaustavi taj proces.

Upitan kako komentariše nove sankcije SAD za 33 ruska zvaničnika i kompanije, Lavrov je rekao da Rusija čini sve neophodne korake da ne bi zavisila od SAD koje kontrolišu globalni finansijski sistem.

"Ovo nije prvi put da ozbiljni međunarodni problemi koji se tiču brojnih članova međunarodne zajednice budu taoci izbornih ciklusa. To je veoma kratkovid pristup jer, kako sam i ranije rekao, poverenje u principe međunarodnog finansijskog sistema je već ozbiljno podriveno. Sve više i više zemalja razmišlja o tome kako da se što više osamostali od njega", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija već stvara izlaz iz te situacije i čini sve da "ne zavisi od zemalja koje tako postupaju sa međunarodnim partnerima".

Šef ruske diplomatije je naveo kako poverenje u dolar već drastično opada zbog novih sankcija.

"Što se tiče sankcija ruskim fizičkim i pravnim licima, prestali smo da se iznenađujemo. Konkretno u slučaju kompanije Suhoj, te sankcije su očigledan primer nefer konkurencije. Mi smo u svakom slučaju ubeđeni da je dolarski sistem diskreditovan i da poverenje u dolar drastično pada", naveo je Lavrov.

Američki državni sekretar Majk Pompeo odobrio je sankcije za 33 ruska vojna i obaveštajna zvaničnika, objavljeno je juče.

Vašington je uveo i nove sankcije kineskoj vojnoj kompaniji zbog kupovine ruskih vojnih aviona i raketa.

Sankcije protiv Kine odnose se na kupovinu 10 ruskih aviona "suhoj" i raketnog sistema zemlja-vazduh "S-400".

 

Lavrov u Banjaluci: Rusko-srpski kulturni centar biće jedan od temelja dalje saradnje RS i Rusije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavov posetio je danas u centru Banjaluke mesto gde je postavljen kamen temeljac za izgradnju Rusko-srpskog kulturnog centra i ruske pravoslavne crkve.

Njega je na tom mestu dočekao predsednik RS Milorad Dodik, posle čega su intonirane himne Rusije i RS.

Šef ruske diplomatije rekao je da su srpski dobrovoljci iz Prvog svetskog rata, koji su se borili na strani Rusije, pokrenuli ideju izgradnje Rusko-srpskog kulturnog centra i ruske pravoslavne crkve u Banjaluci.

"Ovaj događaj je doprinos jačanju kulturnih i duhovnih veza, ljubavi i prijateljstva koji spajaju dva naroda", rekao je Lavrov.

Predsednik RS Milorad Dodik zahvalio je Lavrovu što je održao svoje obećanje i posetio mesto gde se gradi Rusko-srpski kulturni centar i ruska pravoslavnu crkvu.

On je kazao da će taj hram biti potvrda rusko-srpskog prijateljstva.

Dodik je zahvalio Lavrovu zbog podrške koju Rusija, predsednik Vladimir Putin, kao i sam Lavrov pružaju Dejtonskom sporazumu i miru na ovim prostorima, dodavši da je RS politički stabilna.

Predsednik RS je naveo da su mnog visoki predstavnici u BiH kršili Dejtonski mirovni sporazum, pokušavajući da razvlaste RS, a da ruski predstavnici u Savetu bezbednosti UN zastupaju stavove koji su drugačiji od onih koje iznose visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Prema njegovim rečima, ruske kompanije koje posluju u RS su stabilne.

Govor dobrodošlice održao je vladika banjalučki Jefrem koji je kazao da se ruska pravoslavna crkva u Banjaluci gradi u čast 100 godina od pogubljenja ruske carske porodice Romanov.

Vladika Jefrem je rekao da će Rusko-srpski kulturni centar imati biblioteku, muzej, izložbeni prostor, kabinete za učenje ruskog jezika, kao i stanove za sveštenike.

Ruska pravoslavna crkva biće većih gabarita i viša od crkve Hrista spasitelja u centru Banjaluke.

Vladika Jefrem uručio je Lavrovu poklon "Miroslavovo jevanđelje" napisano u 12. veku.

Lavrov je vladiki Jefremu poklonio bibliju.

Obraćajući se okupljenima, Lavrov je kazao da će Rusko-kulturni centar u budućnosti biti jedan od temelja dalje saradnje RS i Rusije.

On se zahvalio predsedniku RS Miloradu Dodiku, kao i ruskoj i srpskoj pravoslavnoj crkvi, koji su podržali izgradnju ovog centra.

Lavrov, Dodik i vladika Jefrem otkrili su ploču jednog od stubova buduće ruske pravoslavne crkve.

Posle posete mestu gde će biti zgrađen Rusko-srpski kulturni centar i ruska pravoslavna crkva, Lavrov se sastao sa najvišim zvaničnicima RS.

Tom sastanku prisustvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Mere bezbednosti u Banjaluci podignute su na najviši nivo, a mnoge ulice u centru grada su blokirane za saobraćaj.

Boravak Lavrova u Banjaluci obezbeđuje oko hiljadu policajaca, izjavio je direktor Policije RS Darko Ćulum.

Ranije danas Lavror je boravio u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

autor: JU/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side